Menu & Search
Yves Rocher Low ShamPoo

Yves Rocher Low ShamPoo

Ontmoet mijn favoriete ontdekking du jour, lieve lezer: de gentle cleansing cream van Yves Rocher voor het haar, ook wel de Low ShamPoo. Een kleine geschiedenis, discussie én review coming right up!

een Kleine Geschiedenisles: twee shampoo’s

De term ‘shampoo’ komt uit het sanskriet. In Indië werd al generaties lang een cocktail gemaakt van fruitpulp van de Sapindus (de zeepnotenboom die groeit van West-Afghanistan, door de Himalaya tot aan Oost-China) + kruidesextracten. Het reinigt de huid en het haar grondig, maakt alles zacht en shiny en handelbaar. Het hele lichaam werd ermee gemasseerd, een ritueel dat men ‘champu’ doopte. Een ritueel dat de kolonisten meebrachten naar Europa.
Ondertussen kookten kappers alhier een brouwsel bijeen van zeep (vet + loog) en kruiden om het haar te reinigen en een lekkere geur te geven. Pas begin 20ste eeuw werd dit concept gecommercialiseerd en kon je het spul in flessen kopen. In Europa was dat 1927, het jaar dat Berliner Hans Schwarzkopf ons zijn nieuwe ‘shampoo’ introduceerde. Maar het bleef basically zeep. Een paar jaar later werd de formule aangepast en deden sulfaten hun intrede.

Shampoo Mindfucks: schuim en siliconen

Shampoo wordt nog steeds gemaakt van detergenten (sodium lauryl sulfate of sodium laureth sulfate) en toegevoegde ingrediënten met verschillende attributies. Voor elk hoofd, elk probleem en elke wens bestaat een shampoo met voorzichtig uitgedokterde formule. Maar heel veel ingrediënten worden erbij gegoten onder het motto ‘het doel heiligt de middelen’. Al is dat doel bij momenten van dubieuze aard.
Mindfuck 1: het rijke, romige schuim van een traditionele shampoo is voor niets nodig, het geeft ons gewoon het idee dat de shampoo goed werkt want zo zijn we het aangeleerd: een goede shampoo shuimt heftig.
Mindfuck 2: omdat de haren zacht aanvoelen, wil niet zeggen dat de haren effectief zacht zijn. Say what? Siliconen, mes chères. Omdat een vrouw de perfecte tieten heeft, wil niet zeggen dat ze de perfecte tieten heeft… Eén en ander kan zijn opgevuld met siliconen. Ex-act hetzelfde met uw lokken: toegevoegde siliconen (vooral in conditioner) leggen een artificieel laagje over de haarvezel waardoor alles zacht voelt, maar op termijn verzwaart en onhandelbaar maakt. Dus gaan we meer shampoo gebruiken.

de No Poo Movement

Ben ik aan het verkondigen dat shampoo des duivels is? Helemaal niet. Ik hou van shampoo. Vettig haar is niet alleen icky, ik vind het ook bijzonder oncomfortabel voelen. Propere haren, plz! Al is de Westerse shampoo zoals wij die nu kennen mogelijk niet de meest opportune partner voor uw hoofdhuid en lokken. Mijn relatie met sls is bij momenten problematisch (ik leef op rijke conditioners, haarmaskers en -olie ter compensatie) en ik ben niet alleen. De ‘juiste’ formule vinden voor jouw haar is een opgave, bovendien gebruiken we vaak te veel en te vaak shampoo waardoor we schade aanrichten aan onze huid en haren. Niets dat een fijne conditioner of een haarmasker niet kan verhelpen, doch door de jaren heen is er een ‘No Poo Movement‘ ontstaan van mensen die het concept van Westerse ‘chemische’ shampoo geheel overboord hebben gegooid.
In de discussie van ‘natuurlijke’ middeltjes vs. ‘chemische troep’ poneer ik mijn volgende two cents: potato potato. Want wie de ingrediëntenlijst van pakweg een bosbes bestudeert, ziet dat ‘natuurlijke’ middeltjes bestaan uit dezelfde ‘chemische troep’ met als verschil dat ze samengesteld zijn door Moeder Natuur in plaats van een chemist in een laboratorium. Mijn ogen lezen bijgevolg: de ongecontroleerde wildernis vs. voorzichtig afgemeten wetenschap. De wetenschap is constant onderhevig aan verandering. Ontdekkingen. Evolutie. Ook in shampoo. De oude Indische ‘champu’ bewijst immers dat er alternatieven zijn, en al is wassen met baking soda en appelciderazijn niet zo mijn ding, niet alle (in een lab bekokstoofde) wegen leiden naar dezelfde sls-rijke basisformule.

de Yves Rocher Low Poo ShamPoo

En toen, in mijn inbox: een alternatief zonder sulfaten (sls), siliconen én zonder gedoe. (Ik testte al eens de Hairborist methode met een pre-cleanse olie, een basis shampoo mét een kleine hoeveelheid sls waar je dan druppeltjes werkzame olie aan moest toevoegen… The lazy girl / busy woman’s nightmare!) Gewoon van Yves Rocher. Bam! Enig enthousiasme mijnertwege, dus getest op the very moment dat ik een tube in handen kreeg.
De crème is aan te brengen op nat haar en in te masseren op de hoofdhuid en de lengtes. Het schuimt niet. Wie van nature gezond, onbehandeld en redelijk vet haar heeft, zou niet noodzakelijk moeten opvolgen met een conditioner. Ik doe dit wel, maar mijn haar is dan ook fijn van nature én poreus: in 2014 meerdere keren volledig gebleekt van bruin naar platinum blond. De Low Poo werkt perfect voor mijn haar. Ik gebruik hem nu al enkele weken en nog steeds: all good. Ik durf de term droomshampoo in de mond te nemen. Werkt niet voor iedereen (waarvan akte) maar Yours Truly is fan.


sinds maart verkrijgbaar bij Yves Rocher voor €9,90


ingrediëntenlijst

lowpooYvesRocher

Save

Save

11 Comments

 1. Desiree Barhorst-Weller
  5 jaar ago

  Hoe zit het met het ingrediënt Isopropyl alcohol? Ik heb ergens gelezen dat dat je haar uit kan drogen. Of zit er zo weinig in dat het geen kwaad kan?

 2. 7 jaar ago

  Oh yes, ik vind hem ook heel erg fijn en ben fan!

 3. 7 jaar ago

  Klinkt als een erg fijn product ! Ik denk dat ik het ook eens ga proberen :)

 4. 7 jaar ago

  Het lijkt me een heel erg fijn product!

 5. 7 jaar ago

  klinkt goed!

 6. 7 jaar ago

  Oh waauw, het is dus HG materiaal huh? Je maakt me wel HEEL benieuwd nu om ‘m zelf te proberen.

 7. 7 jaar ago

  heel leuk en informatief artikel :) thumbs up!

 8. 7 jaar ago

  Dat heb je eens onverbloemd gezegd! :)

 9. 7 jaar ago

  Ok. Ik wil dat proberen, gewoon om te weten hoe het voelt.

 10. 7 jaar ago

  Niet slecht! Ik heb al verschillende dingen geprobeerd om mijn haar gezonder te krijgen, maar op lange termijn blijkt het nooit te helpen. Deze ga ik ook wel eens proberen denk ik :)

 11. 7 jaar ago

  klinkt goed!