Menu & Search
Beauty Notes: Don’t be afraid of the dark

Beauty Notes: Don’t be afraid of the dark

Uw duistere kantje kan zijn hart ophalen, lieve lezer, de eindejaarscollecties van dit jaar schuwen vampy tinten geenszins. Stift uw lippen in een diep bordeaux, hul uw nagels in middernacht en accentueer de ‘schaduw’ in oogschaduw, want zwart is het nieuwe zwart.

Le noir, c’est chic.

In de ideale wereld overwinterde ik op Ibiza om met de feestdagen een weekend over te vliegen voor de feesten in een huisje in d’Ardennen, maar in afwachting van een suikeroom / fairy godmother typ ik deze blogpost van op mijn stadsappartementje op ’t Antwerpse zuid. De avond al lang gevallen, de lichten gedimd en mijn ogen halverwege mijn scherm en indommelen. Alle kerstpret en joligheid ten spijt, dit is niet mijn favoriete seizoen. Het donker gets to me en ik kruip veel te graag weg in een hoekje van de zetel met een tas thee en iets om te lezen in plaats van … wel … dit. #badblogger
Maar er is de make-up, mes chères. Altijd. Mijn eeuwige happy-pill in tijden van donkerte, dipjes en dreigende weemoed. Nieuwigheden die oplichten in mijn inbox, pre-launch samples die mij gezelschap houden op mijn bureau, kleuren en texturen om mee te spelen voor de make-up spiegel ’s ochtends voor ik door het donker naar kantoor ren. (Het beste argument voor wanneer iemand mij een “Ah, ge blogt over make-up? Amai, is dat dan niet altijd hetzelfde?” toewerpt. HA! I WISH! Dan zou ik namelijk veel minder werk hebben maar ook minder plezier. De evolutie is echter constant. Een vroege toast! Op mijn niche!) Dit seizoen bewijst dat we niet bang moeten zijn van donker. Of, wat we al kennen als een gouden waarheid in de mode: le noir, c’est chic.

uit de M.A.C. Dark Desires collectie: Into The Well oogschaduw in Dark Desires
Studio Eye Gloss in Erogenous Zone – Lipstick in Heavy Petting

Chanel Rouge Noir Absolument collectie &
de dark side van Yves Rocher, Dior, Bobbi Brown en Burberry (allen najaar 2015)

Garçonne

Ook dit seizoen volgt mijn make-up naadloos mijn mood du jour en gaan we back to black. Donker ja, somber nooit, mind you! Het resultaat is immer glamoureus. Als het dat niet is, doe je iets verkeerd. Contrasteer een donkere lip met een egale huid (foundation, foundation, foundation!) en veel maar subtiele highlighter (mijn favoriet: Lightscape van M.A.C. maar de Touche Éclat van Yves Saint Laurent is ook perfect). Maak alle lijnen zachter door zowel de lipstick als oogmake-up zachtjes te smudgen. Gebruik kleuren die mooi accorderen met je huidtype. Niet iedereen kan een donkerpaarse lipstick dragen, probeer eens donker berry (lees: minder blauw, meer roze) tint. Hoewel diepe tinten met een rode ondertoon hard kunnen overkomen, blijft de hele opzet het accentueren van vrouwelijkeid.
Hoewel de kleuren rechtstreeks werden opgediept uit de jaren 90 (alles graviteert zowat rond Chanel’s Rouge Noir) denk ik vooral terug* aan de modepopjes van de jaren ’20 met hun donkere oogschaduw, geaccentueerde wenkbrauwen en donkere pruilmondjes. De eerste knipoog naar mannelijkheid, een flirt met de garçonne. Niet geheel toevallig was dat een periode waarin jonge vrouwen zich lostrokken van de tot dan toe heilige waarden en normen en zowel letterlijk als figuurlijk steeds vaker dapper de broek droegen. Honderd jaar later flakkert het feminisme op en dragen we dezelfde non-comformistische donkere lippen als de flapper meisjes van weleer. In 2016 staan we wel eens letterlijk in mannenschoenen en hijsen ons quasi dagelijks in pantalon en hemd, underneath it all zijn we meer dan ooit vrouw. Dat durft zich al eens uiten in minder voorzichtige make-up. Schaamteloos aanwezige lipstick. Statement nagels. Hooray!

En in het verlengde daarvan, #makeuphasnogender, eigenlijk. Waarom zou die gendervervaging eenzijdig zijn? Tijdens een make-up workshop van Dr. Hauschka vroeg make-up artist Karim Sattar één van de twee aanwezige mannen op het podium. De reacties tijdens en na de sessie deden mijn oren tuiten. Het ging (ocharme) over blotting powder. We leven in een Instagrammaatschappij, enig besef van de kracht (en fun) van make-up lijkt mij inherent aan deze tijden. Ik ben voorstander om man noch vrouw in drag de deur uit te sturen – er is namelijk maar één iemand die daar vlot mee weg komt, ik heb vaaglijk medelijden met haar huid – maar ik weiger te accepteren dat een Joppe D.C. zich genoopt zou zien de rode lipstick en Naked Palette voor eeuwig naast zich neer te leggen. Yes to highlighter! (Zeker bij dat Rouge Noir lipje, lieve lezer. Ik zweer het. Killer combo.)

*Then again, hou nog even vast aan die nineties grunge, want Marc Jacobs kondigde aan dat Winona Ryder in 2016 het gezicht zal zijn van zijn make-up lijn.

mijn producten & swatches

BURBERRY nagellak in Poppy Black – CHANEL Illusion D’Ombre in Rouge Noir – M.A.C. Into The Well oogschaduw in Dark Desires – M.A.C. studio eye gloss in Erogenous Zone – CHANEL mascara in Rouge Noir – Lancôme Grandiôse mascara in Mon Regard Parisien – CHANEL nagellak in Rouge Noir – BOBBI BROWN Luxe Lip Color in Plum Brandy – M.A.C. lipstick in Heavy Petting – CHANEL Rouge Allure in Rouge Noir – DIOR lipstick in Unique – BURBERRY Eye Colour Cream in Damson – CHANEL Le Crayon Khol in Rouge Noir – YVES ROCHER Ultra-color crème potlood in Prune Pivoine

1/ BOBBI BROWN Luxe Lip Color in Plum Brandy
2/ CHANEL Rouge Allure in Rouge Noir
3/ DIOR lipstick in Unique
4/ M.A.C. lipstick in Heavy Petting

1/ YVES ROCHER Ultra-color crème potlood in Prune Pivoine
2/ CHANEL Le Crayon Khol in Rouge Noir
3/ Lancôme Grandiôse mascara in Mon Regard Parisien
4/ CHANEL mascara in Rouge Noir
5/ BURBERRY Eye Colour Cream in Damson
6/ CHANEL Illusion D’Ombre in Rouge Noir
7/ M.A.C. Into The Well oogschaduw in Dark Desires
8/ M.A.C. studio eye gloss in Erogenous Zone

Save

10 Comments

 1. 6 jaar ago

  Heerlijk artikel! Ik kom helaas nooit goed weg met zo’n kleuren, ik vind ze wel echt prachtig.

 2. 6 jaar ago

  @ Sarahdise : Aww, wat lief om toch even te melden, zo luek om te horen. <3

 3. 6 jaar ago

  Liefde voor donkere lipstick, alleen jammer dat ’t altijd zo high maintenance is. Maar nu krijg ik na het lezen van je artikel toch zin om nog eens met donkere kleuren te experimenteren :)

 4. 6 jaar ago

  Ik ben dit jaar helemaal gevallen voor dark lips. Grote liefde voor de vampy shades. Uit de Chanel Rouge Noir-collectie staat het oogschaduwquadje Signe Particulier op mijn verlanglijsthe. Btw ik vind jouw posts altijd geweldig om lezen. Waar ik bij veel blogs vooral door de swatches scroll, is er bij jou altijd iets van substantie om te lezen. Je artikel over de Dita von Teese lipstick vond ik ook echt geweldig. Dat wou ik gewoon even zeggen, want ik ben zeker dat je erg veel tijd steekt in je posts maar dat wordt echt gewaardeerd. :)

 5. 6 jaar ago

  Ik draag soms wel donkere kleuren, maar niet altijd

 6. 6 jaar ago

  Ik droeg vroeger altijd donkere make-up en morgen ga ik effe terug ‘gothic’ met mijn nieuwe MAC Dark Desires producten :-) Moet zeggen dat het deugd deed om nog eens lekker duister te gaan, haha.

 7. 6 jaar ago

  Donkere lipstick en nagellak vind ik ook prachtig tijdens de winter. En awoe aan winterdipjes ! :)

 8. 6 jaar ago

  Ik hou tijdens deze periode wel van een donker kleurtje op mijn lippen :)

 9. Sonja
  6 jaar ago

  mooie foto’s en goed geschreven, niets wijst erop dat je op het punt stond in te dommelen ;) …

 10. 6 jaar ago

  Wauw, heel mooie kleuren!