Menu & Search

Realtalk: The 67% Project

Refinery29 doorprikt de steeds claustrofobischer voelende bubbel van perfectie die al een tijd mijn www experience vertroebelt met The 67% Project. YAY!


Beginning today, we are breaking the plus-size woman
out of the niche and into the mainstream.
” – Refinery 29

Maandag was een goede dag voor mijn internet. Refinery29 doorprikt de steeds claustrofobischer voelende bubbel van perfectie die al een tijd mijn www experience vertroebelt met The 67% Project. YAY! “Meet the invisible majority. Most American women are plus-size, but they make up less than 2% of the images we see. We want to change that.” Dit is blogpost in de categorie ‘wees de verandering die je wilt zien in de wereld’.

niets om het lijf

Ook al heb je zelf niet noodzakelijk een maatje 46 en is niet elke succesvolle instagrammer slank, blond en jonger dan 35, de mainstream lifestyle media on- en offline maken het heel moeilijk om niet te vergeten dat de wereld niet bevolkt is met modellen, fitgirls en ander professioneel instagram-pluimage. D’accord, je deelt niet waar je niet trots op bent, wat impliceert dat we onze mooiste herinneringen als digitale kruimels rondstrooien op social media. Dat we daarmee een groot brood lucht bakken (serveertip: met een dikke laag bullshit) en bijgevolg massaal op onze honger blijven zitten, is een logisch gevolg.

De persoonlijke aanpak, integriteit en semi-schaamteloze eerlijkheid is wat ons internet ons internet maakt. Wat bloggers een advantage geeft ten opzichte van (al dan niet on-line) magazines en wat het fenomeen heeft groot gemaakt. De steeds professioneler wordende sector die ooit startte als niche wordt steeds meer mainstream en heeft ons een geheel nieuw schoonheidsideaal voorgeschoteld. En dan heb ik het niet enkel over flatlays met koper, wit marmer en wilde bloemen.

As real as it gets.

unknown-14

Mijn lief legde mij vast op gsm terwijl ik een maskertje aanbreng. (Let vooral op het charmante vliegenraam.)

every body happy

Wat te doen met dat gephotoshopte schoonheidsdeaal? Instagram brows, squat-billen, opgespoten mattegelakte lippen, fashionblogger thigh gaps, een pinterest-perfect huidje. Wie gezegend is en/of hard werkt voor dat perfecte lichaam: hou er vooral van! Niets dan respect voor jou en jouw lijf. Of dat hard werken nu bestaat uit sporten, op tijd en stond scrubben + elke dag moisturizer smeren of in perfecte symbiose met jouw rolstoel over de Meir flaneren, niets dan respect voor dat lijf van jou.

Spieren zijn perfectie. Zachte borsten, volle wangen en een zachte kaaklijn zijn perfectie. Jouw glimlach –  met frivole, vrijgevochten dikke lippen of vastberaden, verleidelijk dunne lippen en alles daar tussenin – is perfectie. Die middenvinger aan het anoniem opgelegde, gedateerde schoonheidsideaal is … niet erg netjes, doch een statement dat ik kracht wil bijzetten. Stift die lippen, lieve lezer! Smeer die vetrolletjes of spierbundels in met body lotion voor een zachte huid en veel liefde voor dat lijf. Wij zijn de mannen en vrouwen van vandaag en wij maken meer dan ooit de media. Yay voor een streefdoel – yay voor een gediversifieerd streefdoel. Omdat jij en ik andere dingen willen doen, willen zijn en willen bereiken.

wij zijn >2%

Refinery 29 heeft maandenlang stock foto’s moeten maken met vrouwen die binnen die 67% vallen, omdat die foto’s gewoon niet voorhanden waren. Ze hebben ze gedeeld op Getty Images om ze beschikbaar te maken voor andere magazines en websites. “I am shocked by the effort and expense it took to make this change.schrijft Kelsey Miller op het on-line mag. “I am shocked by all the wary questions it incited, some from my own mouth. […] We believe that every person is capable of acknowledging the inequality they see and the biases they feel. […] Today, we invite you to join us in the first, most simple step: See the 67%. Do not look away.

Mogelijk nog belangrijker: stop jezelf niet weg. Ik weet hoe moeilijk het is om een selfie on-line te zetten waarvan je voelt dat het niet goed genoeg is. Niet normaal genoeg. Te dik, te scheef, te pukkelig, te klein, te awkward. Alsof mijn haren perfect moeten vallen omdat jullie anders niet zouden geloven dat het nieuwe Bobbi Brown oogschaduwpalette écht de shit is. Dat mijn lijf te dik is om te delen op instagram, dat ik een lelijke vlek zou zijn op de timeline van mijn volgers. Hoe schaamteloos ik ben over mijn curves in ’t echt (rolletjes in mijn aansluitende jurk en de lijnen van mijn ondergoed die door mijn skinnies en sweater schijnen, ik draag ze met enige trots) des te meer self conscious ik ben on-line. Omdat het goed en mooi en profesh moet zijn, ofzo. Altijd even een knop omdraaien en die selfie gewoon on-line gooien. Ik kan daar niet alleen in zijn. Deze blogpost is een uitnodiging om samen meer dan 2% te zijn. Post jouw foto’s. Wees jezelf. Like I said: wij zijn allemaal perfectie – samen maken we de nieuwe norm.

unknown-16

unknown-9

Save

Save

Save

Save

10 Comments

 1. 6 jaar ago

  @ Evy: Uiteraard! :) Geluk valt niet in een maat te duwen. Ik ben momenteel iets van 1m63 en heb maat 38-40 top en 42-44 bottom. Hele fijne combinatie om jurkjes voor te zoeken. ;) Ik ben een tijd twee à drie maten smaller geweest, dat was véél makkelijker om te kleden, ik ga eerlijk zijn. Het lastigste aan gewicht vind ik vooral dat het zo hard kan schelen. Het zou veel handiger (en voordeliger, lalala…) zijn om gewoon één maat te zijn en te blijven. Ik heb momenteel een moeilijke periode dus eet niet regelmatig, vaak te veel en de verkeerde dingen (emo-eter, quoi) dus ik pas niet meer in kleding van twee jaar terug, wat ik heel lastig vind.

 2. Evy
  6 jaar ago

  Hey Lisha, media bespeelt inderdaad ons zelfbeeld. Iedereen wil immers zijn zoals de boekskes het voorschrijven. Echter zelf ben ik ook redelijk struis en groot. 1m78 en 80kg. En je merkt dan al gauw dat je niet echt past binnen het vooropgestelde plaatje! Wat zijn jouw maten Lisha?
  Belangrijk is wel om te weten dat al die modellen en VIP’s daarom niet gelukkiger zijn dan ons!
  Greetz, Evy

 3. 6 jaar ago

  @ Nathalie: Zo’n sterke illustratie daarvan! Posten, hup, en trots zijn! <3

 4. Nathalie
  6 jaar ago

  Vuistje voor deze blogpost! Onlangs ook nog getwijfeld over het posten van een foto, van mezelf in de nek van mijn man, in de oceaan in Portugal. Want ja, ‘die vetrollekes op mijn buik’ waren toch wel te zien. Anderzijds straalde het geluk, het plezier en de liefde tussen ons ,van die foto. En hey, ik heb 5 maanden geleden een pracht van een zoon op de wereld gezet :-). Fuck al die perfecte foto’s, écht is eigenlijk zoveel mooier!

 5. 6 jaar ago

  @ Dzenita: Dank u, goed om te horen. :)

  @ Silkdeblogs, Saar, Kiss & Make-up, : Yay, gelijkgestemde zielen! Een goed zelfbeeld is moeilijk, maar zo belangrijk. <3 Ik denk dat we elkaar daar veel beter ik kunne helpen en dat we daar allemaal blijer (én mooier) van worden.

  @ Mieke: Haha, danku. :) Heb toch efkes getwijfeld of ik die on-line zou zetten … Maar inderdaad: beetje real life is echt nodig.

 6. Mieke
  6 jaar ago

  Heel mooie foto’s! Real life!
  Toffe post.

 7. 6 jaar ago

  Mooi geschreven. Mooie filosofie. Alles wat we tegenwoordig op het internet zien is inderdaad absolutely flawless. Maar er is ECHT wel zoiets als te perfect. Op een bepaald moment verlies je gewoon de menselijkheid in dingen, de echtheid. Ik vind dat jammer.

 8. 6 jaar ago

  oh wauw! zo leuk om te lezen, ik ben ook trots op mijn vrouwelijke vormen. Leuk!

 9. 6 jaar ago

  Super mooi geschreven, ik ben het er volledig mee eens!

 10. 6 jaar ago

  Geweldig inspirerende tekst! Jouw schrijfstijl past volledig bij dit onderwerp :)