Menu & Search

On Blogging: the ugly (?!) truth #1

Volgend jaar wordt Joliette 10. Tijd om uit de biecht te klappen.


Geïnspireerd op de demotivational quotes van Nadia Kara, heb ik een reeks gemaakt van ‘ugly truths’ over bloggen. De blog fatigue is real, zowel bij bloggers als bij lezers, en daar is nochtans heel makkelijk iets aan gedaan! 👀 Dus ik leg enkele ‘waarheden’ over bloggen op tafel, pinpoint waar het probleem zich juist bevindt en reik oplossingen aan. Bon, let’s get this party started.

The ugly truth #1:

bloggen
=
24/7 werk

Ding ding ding! Ik start deze reeks dan ook graag met hands-on tips om die perfecte blog/life balans te vinden: wanneer het leven niet in de weg komt staan van bloggen en bloggen niet in de weg van ’t leven.

Definieer grenzen

Maak een onderscheid tussen jouw leven en de blog, zonder in te boeten aan echtheid. Dat klinkt als een contradictie, aangezien de meeste blogs juist gebaseerd zijn op iemands leven. Is het dus niet. De vraag die je moet stellen – basic as fuck, eigenlijk is: wat wil ik loggen?

Voor mij is dat ’t goede leven. Dingen die me blij maken (favoriete beauty, interieur inspo, reizen, mind stuff, …) en die ik wil delen met gelijkgezinden, met jou! Toch zal je mijn meest favoriete dingen (quasi-dagelijkse adresjes, vrienden en familie, ons verlof, …) niet terugvinden op de blog. Niet omdat ik die dingen niet wil delen, maar omdat ik ze niet als ‘content’ wil beschouwen.
Tijdens mijn verlof wil ik 100% genieten van vrije tijd; bij mijn familie wil ik niet Lisha-van-de-blog zijn – mijn familie noemt me trouwens ‘Ish’ want ‘Lisha’ means business en ‘Jelissa’ trouble, haha -; wanneer ik uit ben met vrienden (met uitzondering van collega creators) komt de blog zelfs niet ter sprake; begrijp je? Op die manier wil ik me beschermen van het 24/7 content maken, verzamelen, e.d.

do’s

Regeltjes als geen gsm aan tafel en geen laptop in bed. Las desnoods een ‘detox’ periode zonder devices in om – jawel, mes chères – af te kicken.

 Vind activiteiten die 0% te maken hebben met de blog, waarin jij jezelf kan verliezen. Duik even lekker in een goed boek. Slaap een nacht in de natuur. Hoeveel voldoening je ook haalt uit het afwerken van een artikel, daarmee alleen red je het niet. Laadt de batterijen regelmatig op.

Hou een bucket list bij van plaatsen die je wil zien en dingen die je wil doen, die je  niet op instagram zal zetten, het enige visuele bewijs is dat vinkje op jouw lijst. Leer op die manier (opnieuw) meer offline leven.

Getting bloggy with it Pavlov

Voor wie niet bekend is met de hond van Pavlov: let me Google that for you. We conditioneren onszelf elke dag, al dan niet bewust. Zo zijn veel mensen pas wakker wanneer ze gedoucht hebben omdat ze dit associëren dit met de start van de dag; ze worden getroffen door een partymood wanneer ze een nummer horen van hun uitgaanstijd; misselijkheid overvalt hen bij de geur van een ziekenhuis, omdat ze die associëren met slechte herinneringen; … Conditioneer jezelf en creëer een magische aan-en-uit knop voor jouw blogmodus.

do’s

Gebruik een schriftje of bv. Trello om te brainstormen, bij research en dergelijke. Open jouw CMS (content management systeem zoals bv. WordPress, Blogger, Tumbr, …) pas wanneer je een artikel echt gaat uitwerken. Niets zo frustrerend als naar een blanco WordPress scherm kijken, amiright? Doe jezelf dat niet aan gewoon, werk eerst in klad en leer jezelf om het WordPress scherm te associëren met blogmodus.

Gebruik een sensorische prikkel. Sommigen branden een geurkaars, spelen bepaalde muziek of hangen een motivational quote boven hun bureau. Ik heb dan weer een kleurenlamp die ik aanzet wanneer ik aan het werken ben.
Mijn huidige Philips lamp (geadopteerd van de zus) is ondertussen al niet meer te koop. Het is een meer basic versie van deze Philips Hue LivingColors Iris die Lampen24 momenteel in hun Philips Hue aanbod heeft. (Je hebt mijn lamp sowieso al gespot op de blog en mijn instagram omdat ik hem heel soms vergeet af te zetten voor foto’s, lalala…)

don’ts

 Indien je een job hebt naast de blog, buitenshuis: het is een plaats waar je de gewoonte hebt productief te zijn. Helemaal niet raar dat je juist daar ideeën te binnen schieten, dus. Natuurlijk kan je wel eens snel een brainfart noteren op een post-it, maar maak daar geen gewoonte van. Voor je het weet heb je er onbewust jouw brainstormplekje van gemaakt en denkt jouw muze dat het de beste plek is om je te treffen.

Om dezelfde reden: blog niet in bed, tenzij je absoluut een deadline moet halen en je bent dood. Bed is om te slapen. Allezja, toch vooral. In ieder geval niet om te bloggen.

2018 (Spot je de kleurlamp?)

Push jezelf

Ik zie je wel zwaaien met die fluo-roze “Pas op, Burn-out territory!” vaandel. Ik heb veel geleerd uit mijn met Redbull doordrenkte periode en heb mijn “You’ve got the same 24 hours a day as Beyoncé” mok al lang vervangen door eentje die kopt: “Don’t worry, be yoncé!“, want er is een grens aan de hoeveelheid energie die een mens heeft en die is anders van persoon tot persoon. Voilà. Wat ik wil zeggen met bovenstaande titel is vooral: leer jezelf meer doen op kortere tijd. Leer minder moeite doen voor een beter resultaat: optimaliseer!

do’s

 Ga de deur uit voor een latte + krant in de lokale koffiebar en hou een mail halfuurtje. Ga voor de lege inbox. Doe het. Resulteert sowieso in een energieboost die je de rest van jouw werkdag on a roll houdt.

Lifesavers zijn jouw verschillende klasseermappen, waaronder een ‘TO DO’ map die het eigenlijke startpunt van jouw werk sesh is. De rest is voor info/future reference. Ondertussen loopt die inbox misschien terug vol, maar jij kan wel lekker eerst die to-do’s afvinken.

Konmari that shit! Geldt voor de mails in jouw in- én outbox, de samples die binnenrollen, tot de content die je maakt. Stel jezelf de vraag: maakt dit me blij? In affirmatief geval, tof, bijhouden en doe er wat mee! Niet echt? Deleten, weggeven, beëindigen.

don’ts

 Gebruik jouw inbox niet als to-do lijstje. Die zal nooit leeg zijn en je zal het gevoel hebben nooit genoeg gedaan te hebben. Omarm de ‘TO-DO’ map en leer het zalige gevoel kennen van een lege inbox. (Al is het maar voor een paar seconden.)

Bloggen is schrijven, yup. En schrijven lukt niet altijd even vlot, klopt. Toegeven aan een ‘writers’ block’ en dan maar een Netflix serie bingekijken? Kan je doen, maar doe je dat al niet genoeg in je vrije tijd? Verdient jouw blogtijd niet meer dan dat?
Dingen die je wel zou kunnen doen: research, foto’s maken en/of bewerken, aan de layout prutsen, de beautysecties van jouw favoriete (on-line) magazines nog eens doornemen, … Meestal volgt de drang om te schrijven heel snel. 🤓

Heb jij nog handige tips?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

0 Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.