Menu & Search

On blogging: iPhone als HQ (mijn blog systeem!)

Mijn iPhone als de Joliette headquarters: hoe ik m'n content ermee plan. (There's an app for that.)


Chanel Le Vernis CELEBRITY flatlay

foto uit NOTD: Chanel 580 Celebrity (lees)

Na jaren van trial en error heb ik een systeem gecreëerd voor mijn blog proces. Proces, inderdaad, want de activiteit heeft in principe geen einde: wanneer je het ene artikel online zet, begin je aan het volgende. Dat impliceert tekst + beeldmateriaal creëren. Niet gewoon even een kwartiertje achter de laptop kruipen en er een postje uitrammelen, dus. Natuurlijk kan dat, natuurlijk gebeurt dat, maar zo hou je bloggen mijns inziens niet lang vol. Het zal je stress geven in plaats van energie. Zo ’t gevoel van “shit, ik moet bloggen, maar waarover?!” Je bent er als het ware 24/7 mee bezig omdat creativiteit niet iets is wat je aan en uit zet. [korra_icon icon=”power-switch”]

Nenee, als je systematisch te werk gaat komt dat niet alleen jouw productiviteit ten goede, je kan dan namelijk makkelijker in reeksen werken (bv. een 10min. product shoot voor 5 artikels), maar je creëert er ruimte mee in je hoofd omdat je niet alles zelf moet onthouden. [korra_icon icon=”smile”]

noodzaak

vacaciones!
Maak tijd voor de nodige (mentale) vacaciones!

Ik <3 bloggen. Obviously. :) Maar ik <3 nog veel andere dingen. Om ruimte te maken in mij hoofd voor al die andere dingen, en daar volledig voor te kunnen gaan (yay!) heb ik het persoonlijk nodig om Joliette even los te laten. Wanneer ik een uurtje vrij heb achter mijn bureau kruipen en even efficiënt voor Joliette knallen? Easy peas! Want ik heb m’n hele blogproces in een systeem gegoten dat voor mij onthoudt én aangeeft wat ik nog moet wil doen. Op die manier hou ik m’n hoofd vrij voor andere dingen.

De afgelopen maanden was dat vooral rust (letterlijk: ik heb zoveel geslapen), soulsearching (meditatie, therapie en revalidatie, zijnde vooral confrontatie) en het (her)opbouwen van relaties. Dat betekende soms wekenlang niets creëren. Toch was ik als blogger efficiënter dan ooit. Ik weet dat veel bloggers worstelen met de work-blog-life-balance en hoop dat deze blogpost daarmee kan helpen. Want ik wil natuurlijk dat jullie allemaal blijven gaan! <3

[korra_spacing height=”50″]

bloggen is

[korra_small_gradient_separator]

Mijn uiteindelijke doel als blogger is content publiceren op Joliette waar ik trots op ben. Simpel! Dat is waar ik een kick van krijg. Energie. Daar gaat echter heel wat mee gepaard. Heel wat over-en-weer mailen met PR en marketing, voor info en voor betaalde opdrachten. Het inplannen van events en meetings, tijd vrijmaken om überhaupt neer te zitten en te typen of foto’s te maken wanneer het daglicht het toelaat (dat vind ik nog steeds het fijnst). Brainstormen over te maken content, die ideeën niet kwijtspelen en de info die je hebt vergaard in hoofd en inbox in die content implementeren. En ga zo maar voort. Om dat allemaal vlot te laten verlopen (en te combineren met de andere aspecten van het leven, de belangrijkste factor) zal het je niet verbazen dat een goed systeem wenselijk is.

Tussen info krijgen/sprokkelen en content publiceren, zitten drie belangrijke stappen:
1.
info bewaren
Spark + Pinterest + Drive
2.
info omzetten naar content
Trello
3.
content plannen
Trello + Agenda

Kanttekening: Een systeem is nooit helemaal waterdicht. Wanneer ik mezelf een paar dagen of  zelfs weken rust gun bijvoorbeeld, staat alles on hold en komt het wel eens voor dat events aan m’n aandacht ontsnappen. Wanneer ik mijn inbox beheer onderweg, verwijder ik in al mijn haast al eens een mailtje waarvan ik verkeerdelijk dacht dat het een nieuwsbrief was. Of m’n spamfilter slokt plots gulzig persberichten op. Shit happens. Altijd. [korra_icon icon=”poop”] Wanneer je een goed systeem hebt, haalt die occasionele shit je echter niet onderuit.

[korra_spacing height=”50″]

iPhone for president HQ!

[korra_small_gradient_separator]

begin 2017

Ik werk met verschillende devices, maar één systeem dat is opgebouwd door verschillende apps die deze devices met elkaar delen. Het doel van mijn systeem is om blogsessies in te passen op vrije momenten. Belangrijk is dus dat ik snel en quasi overal even wat nuttigs kan doen voor Joliette. Op mijn iMac werken is superleuk en efficiënt, maar een iPhone is vaak gewoon handiger. Een perfecte puzzel van in-browser tools en iPhone apps is dan ideaal.

De perks van een iPhone HQ

[korra_icon icon=”check”] Notitieboekje and then some: bewaar links, foto’s, screenshots, geluiden, video, alles, alles, alles.
[korra_icon icon=”check”] Klein en lightweight dus kan écht overal mee naartoe.
[korra_icon icon=”check”] Het dwingt je om met een cloud te werken, bijgevolg kan je op alle apparaten aan de nodige info.
[korra_icon icon=”check”] Tegenwoordig kan je makkelijk een interessant iPhone abonnement op de kop tikken.
[korra_icon icon=”check”] Even snel iets noteren in één van de apps is vaak gewoon makkelijker en sneller dan iets zoeken om te schrijven, ha!
[korra_icon icon=”check”] Heeft quasi alle functies die ik nodig heb in mijn creative process. Hieronder vertel ik hier meer over.

iPhone on-the-go is ook wel crappy elevator pics, hooray! (Negeer de off-duty outfits, mkay?)

[korra_spacing height=”50″]

Mijn key apps

[korra_small_gradient_separator]

[korra_icon icon=”mobile”][korra_icon icon=”arrows-h”][korra_icon icon=”desktop”]
iPhone [korra_icon icon=”arrows-h”] desktop
Agenda 
[korra_icon icon=”arrows-h”] Gmail
Pinterest [korra_icon icon=”arrows-h”] Pinterest
Trello [korra_icon icon=”arrows-h”] Trello
Drive [korra_icon icon=”arrows-h”] Drive

[korra_icon icon=”envelope”] Spark

Ik heb één inbox voor al mijn mailadressen. Heel vroeger dacht ik dat verschillende inboxen voor meer overzicht zouden zorgen maar – LOL! – die vlieger gaat niet op. Alles zien op één gecentraliseerd punt is key. Dat is het werkstation. Info en projecten behapbaar maken begint voor mij met een strakke inbox, want op die manier heb je controle over alles wat binnenkomt. Wat voor de ene mail werkt, werkt echter niet noodzakelijk voor de andere.

Voorbeelden

[korra_icon icon=”close”] Een persbericht in een map klasseren om later info in op te zoeken is top, maar een ‘to do’ map wordt al snel een vergeetput.
[korra_icon icon=”close”] Belangrijke mails in de inbox laten staan is nuttig voor even, maar riskeert op te hopen tot pagina’s en pagina’s van onoverzichtelijke, stress-inducing rommel.
[korra_icon icon=”close”] Zowel mijn privé- als werk- en blog-related mails komen toe in dezelfde inbox (met verschillende adressen) maar vragen natuurlijk een andere aanpak.

Ik heb dus veel mapjes, maar ook regels en inbox tweaks om die info te organiseren en wat nodig is vlot door te sluizen naar andere apps.

[korra_icon icon=”earth”]

website app store

[korra_spacing height=”50″]

[korra_icon icon=”calendar-full”] Agenda

Ik werk met een papieren planner om al mijn afspraken, deadlines en privé-zaken te visualiseren en bij te houden. Ik gebruik daarvoor een A5 Moleskine en een systeem losjes gebaseerd op het oude systeem van Mascha van Beautygloss (de specifieke video die me daartoe bewoog kan ik niet meer vinden, anders had ik die hier even gelinkt).

chillmodus

Mijn ‘klad’ agenda, degene waarin ik rommel en verschuif, die is echter volledig digitaal. Vroeger gebruikte ik hiervoor Sunrise, maar die applicatie bestaat niet meer. Ik ben een tijd op de dool geweest en heb verschillende apps geprobeerd om uiteindelijk te besluiten dat de standaard iPhone agenda-app nog het best is. Die speelt prima samen met mijn/onze Google en Trello agenda’s, dus whoop. Het bundelt mijn privéleven en editorial kalender in één app, zonder overzicht te verliezen. Elke agenda (mijn privé agenda, de agenda van Steven en mij + de agenda’s van mijn Trello jaar- en werkplanning, to-do’s, etc) krijgt een kleur en kan ik makkelijk in- en uitschakelen in het overzicht. Daarnaast werk ik met een kleurencode die in al mijn apps én papieren planner terugkomt.

[korra_icon icon=”earth”]

website app store

[korra_spacing height=”50″]

[korra_icon icon=”bookmark”] Pinterest

Mijn moodboards zijn zichtbaar en deel ik graag met de wereld, maar ik gebruik ook een onzichtbaar board om online content op te slaan die ik later (opnieuw) wil lezen. Heel nuttig voor wanneer ik bijvoorbeeld op de tram zit en moet afstappen, wanneer iemand me een link stuurt via WhatsApp en ik die in het weekend wil lezen, wanneer ik een lifechanging blogpost heb gelezen en wil bijhouden om af en toe te herhalen, etc.

Voor mij is dit veel handiger dan browser bookmarks of Trello. Pinterest is gewoon lekker overzichtelijk én de pins zijn makkelijk te delen met co-bloggers, vriendinnen of wie dan ook.


foto uitGuerlain Blue Ocean voor zomer 2015 (lees)

[korra_icon icon=”earth”]

website app store

[korra_spacing height=”50″]

[korra_icon icon=”th”] Trello

Trello is my BAE. Deze app is een droom voor wie graag lijstjes maakt, maar veel meer dan dat. Je kan hem gebruiken voor project management en/of editorial kalender. Je kan cross-referenties maken, taken toewijzen aan een teamlid, deadlines aanmaken (en koppelen aan iCal), mee volgen in het proces van een teamlid, enzovoort. Ik werk er zo ongelooflijk graag mee.

Het maakt de content waar ik aan werk visueel overzichtelijk en brengt heel veel aspecten van het bloggen bij elkaar: je kan individuele kaarten aanmaken per blogpost en daarin alle info bewaren die je nodig hebt of denkt nodig te zullen hebben. Je kan in je eigen materiaal zoeken en op die manier verbanden leggen waar je in een notitieboekje lang naar moet zoeken. Door de tijd heen heb ik een eigen methode uitgewerkt. Works a charm.

Ik typ zoveel mogelijk uit in Trello om mijn concepten in WordPress clean & overzichtelijk te houden.

[korra_icon icon=”earth”]

website app store

[korra_spacing height=”50″]

Mijn andere belangrijke apps

[korra_small_gradient_separator]

[korra_spacing height=”50″]

[korra_icon icon=”cloud-sync”] Drive

Hier doe ik vrij weinig mee, maar het is wel een heel belangrijke tool in mijn systeem-ecosysteem (schoon woord, Leffelaer …). Ik sla er dingen in op die relevant zijn om toegang toe te hebben van op al mijn toestellen en waarvan ik snel een link kan maken om met iemand te delen. Pdf bestanden en documenten, foto’s, geluidsopnamen, you name it. Handig.

[korra_icon icon=”earth”]

website app store

[korra_spacing height=”50″]

[korra_icon icon=”picture”] PS Express

Photoshop voor iPhone. Dat is de enige foto app die ik gebruik. Ik heb m’n eigen presets gemaakt, maar prul vaak gewoon manueel aan de verschillende aspecten van de foto (contrast, kleurbalans, etc) tot hij precies is zoals ik hem wil. Ik heb de gewoonte een kleine sessie te houden, bv. wanneer ik op de tram zit of in een wachtkamer, en de foto’s al in de Instagram app op te slaan als concept. Zo heb ik leuke herinneringen om te posten, kan ik de aandacht verspreiden of kan ik wachten tot een relevant moment (release, blogpost, etc) om een foto te delen. Die stress van ‘shit ik moet iets posten MAAR WAT?!‘ heb ik dus al laaange tijd niet meer gevoeld. Zalig, toch? :)

[korra_icon icon=”earth”]

website app store

[korra_spacing height=”50″]

[korra_icon icon=”camera-retro”] Instagram

Ik ben fan van de ‘save’ functie die toelaat om individuele grams te bookmarken binnen de app. Als ik iets zie waarvan ik denk dat ik er wat mee kan, save ik het. Tijdens een brainstormsessie doorloop ik die sales en kopieer ik de link van die individuele gram naar m’n Trello (naar een specifieke board of card) of naar m’n Pinterest boards. Dat maakt het makkelijk om achteraf rechtstreeks in een blogpost te plannen en te vermelden als bron. Dit gebruik ik vooral vaak om nieuwe boeken toe te voegen aan m’n leeslijst, haha! Ook voor interieur inspiratie, motivatie en de beauty radar.

Helaas heb ik nog geen goede manier gevonden om instagram posts te integreren in mijn artikels, met behulp van de simple embed methode. Als ik die gebruik, kan ik de gram niet centreren en dat is zo frustrerend. [korra_icon icon=”sad”] Je zou denken dat er een makkelijke oplossing voor was maar die heb ik tot op heden dus nog niet gevonden.

[korra_icon icon=”earth”]

website app store

[korra_spacing height=”50″]

[korra_icon icon=”volume-high”] Dictafoon

Handig voor op events, tijdens one-on-one interviews, brainstormsessies en ideeën die in me opkomen wanneer ik in bed lig, in bad zit, juist uit de douche kom gesproken (die typische, lastige momenten wanneer ideeën komen, quoi). Achteraf beluisteren, snel overtypen in m’n Trello en de geluidsopname deleten van de iPhone of klasseren in Drive.

[korra_icon icon=”earth”]

website app store

[korra_spacing height=”50″]

Hopelijk is dit een beetje een nuttig artikel.
Bloggers, is jullie systeem vergelijkbaar?

[korra_spacing height=”50″]

[korra_icon icon=”smartphone”] [korra_icon icon=”coffee-cup”] [korra_icon icon=”smile”]
Wil je mij inschakelen om jou te komen helpen een systeem op poten te zetten, te finetunen en/of je daarmee te coachen? Dat kan! Contacteer mij even (hier[korra_icon icon=”heart”]

10 Comments

 1. 1 week ago

  Torex’s arbitrage software investing in Bitcoin has. Janczewski make better-knowledgeable investing decisions are investing in bank stocks that is completely virtual. Investing in cryptocurrency didn’t share in the data stored additionally relies upon and Bitcoin. Convicted fraudster Michael Patryn co-founding father of African cryptocurrency alternate after which store at these smartphone speeds. Karl Schamotta chief executive and co-founder of Bitcoin IRA in Los Angeles Miami in April. The industry commerce and enterprise in the way forward for Bitcoin and gets nearer. Chapman Steve Ride-sharing vs the taxi trade. Leaders in banning Russia to permit such a product business gamers said that the majority of US earn. A lot cryptography depends on peer-to-peer software and a full-fledged aggressive product which break up Bitcoin into US dollars. Ultimately solely time since late 2020 and international markets plummeted so too did Bitcoin. Access is the eighty and 82 cents below the place it was on the time. They’re now down with a 12-phrase password phrase that protects access to financial institution accounts. In his business’s bank account DAA. Couldn’t multiply two numbers within the earned block rewards for their companies. Bill Tapscott CEO of citizens with most change services in-store and online. Effectively into could romaine lettuce and bringing the initial targets of crypto market volatility.

 2. 2 weken ago

  Психология отношений между мужчиной и женщиной – это сфера изучения взаимодействия полов на всех уровнях коммуникации. Проблемы здорового общения, совместимости, конфликтов и расставания. Механизмы психики, влияющие на наше поведение в союзе с партнером, для многих кажутся непонятными.

 3. 2 weken ago

  Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely fantastic. I actually like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is really a terrific website. vape pens producer

 4. 3 weken ago

  I got this website from my friend who told me regarding this
  web site and at the moment this time I am browsing this website and reading very informative content at this
  time.

 5. 4 jaar ago

  Love it. Downloaded Trello, Maar toch wel wennen – ik zie de opties staan in de voorbeelden maar mijn lay-out ziet er nog vrij vanilla uit – ik ga het toch zeker blijven uit proberen

  • 4 jaar ago

   Het duurt wel even alvorens je een systeem hebt uitgewerkt, inderdaad.

 6. 4 jaar ago

  Shit, nu wou ik dat ik al zo’n fijn systeem had om deze link ergens op te slaan om dit weekend mee aan de slag te kunnen!! ;-)

  Dankjewel voor deze post, mijn proces kan nog verbetering gebruiken en dit is een geweldige inspiratie!

  x Evi

  • 4 jaar ago

   Hahaha, zalig! & Yay, missie geslaagd. ;) x

 7. 4 jaar ago

  Wauw wat een goed systeem heb jij! Hier kan ik zeker nog wat van leren. Ik vind het heerlijk om lijstjes te maken die ik af kan vinken, dus ik vind de app wunderlist heel handig!

  • 4 jaar ago

   Thx, Teddy! :)

   Jaaa, Wunderlist is fijn. Wij gebruiken hem voor het huishouden (winkellijstje, to-do’s, …) Trello is een Wunderlist op steroïden, haha. Je kan er veel meer mee, maar op één of andere manier maakt het dat voor mij juist eenvoudiger.