Menu & Search
Naakt (Redefining Beautiful)

Naakt (Redefining Beautiful)

Een tijdje geleden las ik een interessant artikel op Jezebel over een high school in Texas waar een paar meiden project ‘Redefining Beautiful’ hebben opgezet.  Qué? Wel, je hebt vast al gehoord over ‘Operation Beautiful’ waarbij vrouwen anonieme berichtjes (type “You are beautiful.”) achterlaten voor andere vrouwen. Om elkaars zelfrespect wat op te krikken, zegmaar. En om – met mooie woorden en wildvreemde zusterliefde – het onrealistische schoonheidsideaal onderuit te halen. De Nederlandse Mascha (Beautygloss) haalde het project naar de Benelux. Een hele leuke actie, maar even terug naar Texas.

De meisjes van de Colleyville Heritage High School hebben een make-upvrije donderdag ingelast. Die allereerste donderdag van ‘Redefining Beautiful’ viel een beetje tegen. De meeste medeleerlingen reageerden met een verbijsterde “What are you doing?!” Maar de meiden gingen dapper door om elke donderdag met een naakt gezicht op school te verschijnen.
Toen ik dit artikel las schudde ik meewarig het hoofd. “Arme Amerikaanse meisjes, zo oppervlakkig …” dacht ik, en vertelde erover aan Nini. “Uhm, zus? Zou jij dan naar school durven gaan zonder make-up?” Daar heeft ze een punt. Nee, ik zou het nooit in mijn hoofd halen om ook maar iets te doen zonder eerst netjes m’n  make-up op te doen. Zelf ben ik ook steeds in volle make-up aanwezig op het werk. Ik doe zelfs poeder en mascara op om naar de bakker te gaan en als de dokter komt doe ik – hoe ziek ik dan ook ben – snel wat gloss of lipstick aan om toch niet volledig naakt te zijn. Want zonder make-up voel ik me écht poedel- en poedelnaakt.

Amerikaanse High Schools zijn niet meteen te vergelijken met onze Vlaamse scholen. Ik kan het weten, want ik zat nog niet zo heel lang geleden ook op de schoolbanken en enkele maanden geleden stond ik nog voor de klas. Onze meisjes zijn iets minder make-up happy en er zijn nog veel naakte, natuurlijk snoetjes te spotten op donder- en andere dagen. Maar het idee blijft hetzelfde: het recht om naar school te kunnen gaan zoals je bent, en jezelf niet verplicht te voelen om volledig gemaquilleerd (lees: heftig gewimperd, strakgelakt, fris peachypink blozend en natuurlijk puist-, vlek- en wal-vrij) te zijn. Omdat je ook mooi bent zonder make-up, maar het huidige schoonheidsideaal tolereert geen pukkels, rode vlekken of middelmatige wimpers – alles moet perfect en daarom zijn we massaal op zoek naar die Holy Grail foundation: photoshop in een flacon.

Dus wat die Texaanse meiden doen is zo gek nog niet, vind ik. Draag jij elke dag make-up? En if so, zou je het dan aandurven om naar school/het werk te gaan met een naakt gezicht?

27 Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. 11 jaar ago

  oooh tot ongeveer een jaar geleden had ik alleen make-up op naar de uni als ik tijd had gehad om me op te maken, of als het leeg was in de trein onderweg naar de uni.. maar op een gegeven moment vond ik dat ik te oud was geworden om zo vaak nog zonder make-up naar buiten te gaan. Ik doe het nu bijna nooit meer, maar wel eens af en toe.. Ik durf wel zonder make-up de deur uit te gaan. Heb het vandaag nog gedaan :D

 2. 11 jaar ago

  Is inderdaad een leuke actie, maar ik zou het niet kunnen.
  Ik zie er zo bleekjes enzo uit, iedereen zou me vragen of ik ziek ben of zo :s

 3. abby
  11 jaar ago

  ik ga eigenlijk heel vaak naar school zonder makeup, maar ik vind het toch wel fijn om een beetje mascara en concealer op te doen, dan zie ik er niet zo moe uit.

 4. 11 jaar ago

  Ik ga vaak zonder make-up naar school :) Als ik in de les zit begin ik altijd in mijn ogen te wrijven, een zeer ambetante tic waardoor ik best mijn ogen niet opmaak.

  Is that blasphemy? :D

 5. Britta
  11 jaar ago

  Tot de grenzen van het eigen dorp, geen probleem. Daarbuiten, zelfden zonder :)

 6. sonja
  11 jaar ago

  zonder make-up kan nog heel af en toe maar zonder lipstick ,… jamais!

 7. 11 jaar ago

  Ik zou dat ecbt niet durven! De enige keer dat ik zonder make-up over straat ging (recent) was toen ik opgenomen werd in het ziekenhuis, verder zou ik echt nooit zonder make-up de deur uit gaan. Dan voel ik mij echt naakt..

 8. 11 jaar ago

  Is het niet erg dat ze op een middelbareschool een makeuploze dag inlasten? Ik vind dat meisjes tegenwoordig veel te vroeg beginnen met make-up. Ik zie elke dag veertienjarige meisjes met bruine makeupstrepen op hun gezicht en dat ziet er vreselijk uit! Wedden dat ze er zonder makeup veel veel VEEL beter uitzien? Natuurlijk draag ik zelf ook makeup. Maar om nu te zeggen dat ik NOOIT naar buiten ga zonder? Echt niet.
  Dit is eigenlijk al even erg als meisjes die opgemaakt naar de zee gaan, of opgemaakt gaan zwemmen…what the .. ? Vrouwen moeten stoppen met zo onzeker te zijn. Jou gezicht ziet er trouwens super mooi uit zonder makeup! :love:

 9. 11 jaar ago

  Ik draag nooit make-up :D

 10. 11 jaar ago

  Ik draag elke dag make-up. Overal waar ik naartoe ga heb ik make-up op! alleen als ik ziek ben en toch thuis blijf laat ik alles in mijn beautycase zitten. Zonder make-up de deur uit? Nee dat durf ik niet

 11. Lauren
  11 jaar ago

  Ik draag vooral make-up omdat ik het opmaken zelf zo leuk vind, ik ben dus niet bang om zonder make-up buiten te komen :cute:

 12. Caro
  11 jaar ago

  ik draag eigenlijk elk dag wel make up:) anders vind ik mezelf eigenlijk echt minder mooi^^ als het moest zou ik het wel durven denk ik, maar ik voel me toch beter met een laagje foundation en mascara:)

 13. 11 jaar ago

  Wat een goed initiatief! Al moet ik heel eerlijk zijn dat ik best vaak geen make-up draag behalve dan een lijntje kohl op mijn onderste waterline. Ik maak me niet elke dag volledig op.

 14. 11 jaar ago

  Ik had het ook gelezen, ben gisteren zonder make up gegaan:) Meer om het eens te doen dan voor wat anders;p

 15. 11 jaar ago

  Tot een paar weken geleden ging ik alleen maar zonder make-up naar school en werk. Make-up bewaarde ik echt voor speciale gelegenheden. Inmiddels heb ik wat leren spelen met make-up en heb ik doordeweeks een hele basic-look op mijn gezicht. Maar zou niet meer zonder willen! Heb echt een blote-billen-gezicht zonder make-up! ;)

 16. 11 jaar ago

  op school zou ik het liever niet doen!
  ik weet niet, mijn ogen zijn zo saai zonder mascara,
  dan zien ze er heel erg moe uit.
  maar gewoon folders doen bijvoorbeeld , dan ga ik wel gewoon lekker ‘naakt’ op straat :P!

 17. 11 jaar ago

  Ik zou zeker zonder makeup naar school gaan. Vandaag weer alleen wat mascara, oogpotlood & concealer op gedaan (en natuurlijk de hele dag door lippenbalsem smeren), gewoon omdat ik geen zin had in meer.

 18. Sabine
  11 jaar ago

  Ik voel me wel minder naakt met make up natuurlijk, maar ik vind het echt geen probleem om zonder make-up de deur uit te gaan op een luie dag, of als ik geen zin heb om me op te maken voor school ofzo. :3
  In fact, ik kom net van school en ik heb geen make up op nu hahah. :lick:

 19. 11 jaar ago

  Je wimpers zijn vanzelf al prachtig!
  Ik draag eigenlijk altijd make-up als ik de deur uitga, al is het gewoon maar wat mascara en oogpotlood.
  Echt chique van die Amerikaanse meiden want daar is het nog minder vanzelfsprekend om zonder make-up buiten te komen!

 20. Kelly
  11 jaar ago

  Lol, dan moet je de scholen waar de richting bio-esthetiek of schoonheidsverzorging zitten niet bij rekenen! Die meisjes ‘leren’ make up, maar maken zich ZWAAR verkeerd op! Oranje foundation, cakey gezicht, spinnen poten,… Ik vind dat je voor naar school te gaan, niet volledig opgemaakt moet zijn. Gewoon een lichte foundation of poeder, bronzer, mascara en lippenbalsem en het is klaar..

 21. 11 jaar ago

  Als ik ergens naartoe ga dan draag ik altijd make-up. Sowieso de basis (foundation, poeder, blush, mascara, wenkbrauwen) en ligt aan de gelegenheid wat daar verder nog bijkomt qua ooglook etc.

 22. Jorien
  11 jaar ago

  ik draag op ’t unief meestal oogmakeup. Foundation draag ik enkel op feesten (als in familiefeesten en trouw enzo, niet zo’n nachtje uitgaan). Voor de bakker draag ik niets en ik vind het zelfs heel raar dat jij lipgloss aan te doen voor een dokter, je bent tenslotte ziek, je hoort er slecht uit te zien, en dan lipgloss? :P Kdenk dat mijn dokter er nogal mee zou lachen.

 23. 11 jaar ago

  Ik ga zonder probleem zonder make up naar het werk, en ook altijd zo naar school en unief geweest (ok, dat is al efkes geleden, maar als ik mij niet vergis, zat er bij ons op school niemand met make up op). Nu doe ik het met wat bronzer, blush, eye liner en mascara, maar als er geen tijd is, no problem.
  In het weekend doe ik ook wat meer moeite (als ik er zin in heb, anders ook gewoon zonder)

 24. 11 jaar ago

  Ik vind het wel echt stoer hoor van die meiden, vooral gezien de omgeving waarin zij verkeren een dappere beslissing. Ben benieuwd of het meer navolging gaat krijgen!

 25. 11 jaar ago

  Op school en de unief was ik volledig make-uploos, hoor :)
  Naar het werk draag ik minstens een getinte dagcrème en mascara, dus het is niet zo dat ik daar elke dag met een full face make-up zit. Maar volledig zonder gaan, vind ik voor mezelf niet zo fijn.
  Snelsnel naar de winkel gaat wel zonder make-up en sporten zeker!

 26. Nele
  11 jaar ago

  Naar school draag ik altijd wel iets van make-up. Het gebeurt wel eens dat ik plots echt geen tijd meer heb op me nog op te maken, en als ik dan zonder make-up naar school ga voel ik me toch niet ‘op en top’. Sinds ik er ‘into’ ben is make-up toch een beetje een deeltje van mezelf geworden…

  Ik vind het minder erg om bvb op boodschappen te gaan zonder make-up. En thuis loop ik ook wel vaak make-uploos rond :)

 27. 11 jaar ago

  Wat een leuk initiatief van die meiden! Er is meer in het leven dan make-up, o.a. slapen en dat doe ik ’s ochtends liever dan voor de spiegel staan sloven voor vijf mannen (mijn collega’s). Dus ja, zit ik dagelijks make-uploos aan mijn bureau en in het weekend ga ik total loss en haal ik alles uit de kast voor de man die wel belangrijk is, mijn vriend XD Maaaar, eerlijk is eerlijk, tien jaar geleden was er geen haar op mijn hoofd die er aan dacht om ook maar naar de bakker te gaan zonder make-up op mijn smoel. Principe en prioriteiten verschuiven nogal met de jaren :yes: