Menu & Search
Love it: Alaïa Paris

Love it: Alaïa Paris

Mijn parfum du jour past bij het weer: zwoel. Ik presenteer u Alaïa Paris, het langverwachte eerste parfum van Azzedine Alaïa. Een korte schets van deze nonconformistische ontwerper en zijn bijzonder parfum…

Azzedine Alaïa
het verhaal

Azzedine Alaïa (71) en ik delen hetzelfde sterrenbeeld: waterman. Misschien daarom dat ik alle typische eigenschappen van dit free-spirited sterrenbeeld kan pinpointen… Een korte biografie van de man om het parfum te kaderen.

Azzedine Alaïa groeide op in Tunis, Tunesië, met een interessante mix van Egyptische en Italiaanse films, geïmporteerde Franse Vogues en een fascinatie voor hoe dingen geconstrueerd zijn. Hij vatte zijn studies beeldhouwkunde aan het école des beaux-arts met enig, euh … ‘enthousiasme’ aan: hij was in feite maar 15, jonger dan hij claimde te zijn. (Timing zal zich hiervoor later in zijn carrière meerdere keren rancuneus laten gelden, zo lijkt het wel.) Van kinds af aan hielp hij hier en daar mee, uit nieuwsgierigheid en om zijn papier en houtskool te betalen voor school. Eén van zijn jobkes was bij een naaiatelier. Via-via kwam hij in contact met een met Christian Dior bevriende Arabische familie. Hij verhuisde naar Parijs in ’57 en begon bij Dior, waar hij vijf dagen later weer moest stoppen. Iets met de Algerijnse oorlog en het feit dat hij buitenlander was, het was een uitzonderlijk moeilijke tijd als Noord-Afrikaan in Parijs.

Vijf jaar lang woonde hij in bij Comtesse Nicole de Blégiers en combineerde hulp in het huishouden met de betere kleermakerij, denk privé-opdrachten voor o.a. Greta Garbo. Hij startte voor Guy Laroche en hielp zijn vriend Thierry Mugler om dan, met de hulp van Simone Zehrfuss (echtgenote van de architect, Bernard Zehrfuss) zijn eigen atelier te openen in de jaren zeventig.

Amerika. Eerst New York (Bergdorf Goodman), dan een boetiek in Beverly Hills. Hij is de eerste ontwerper die supermodel Naomi Campbell over zijn catwalk laat lopen. Gekroond als de ‘King of Cling’ voor zijn meticuleus gemaakte nauwaansluitende jurken, werd hij  in ’84 letterlijk het podium opgedragen door Grace Jones.

De jaren ’90 waren stil. Zijn tweelingzus stierf. Alaïa kwam in handen van Prada (zijn footwear zit daar nog steeds) tot hij zichzelf terugkocht en een samenwerking aanging met Richemont. Hij is nog steeds de chou van Carine Roitfeld, Monica Bellucci, Marion Cotillard, Victoria Beckham, Lady Gaga en Michelle Obama. Enfin, om maar wat namen te droppen. Hij maakte ook vriendjes met Karl Lagerfeld (waarover hij zei “Karl Lagerfeld heeft nog nooit in zijn leven een schaar vastgehouden”) en Anna Wintour (wiens manier van zakendoen hij bewondert, doch poneert: “Ach, wie gaat zich Anna Wintour herinneren in de geschiedenis van de mode?”).

Alaïa doet de dingen graag anders. De man koestert zijn vrijheid. “I am privileged because I really do what I want to, at my own pace.” Hij presenteert zijn collecties wanneer ze klaar zijn, niet wanneer de fashion weeks in full swing zijn en er opgedaagd dient te worden, maar een weekje later (zoals afgelopen maart), soms maanden.

“Now,  fashion has become crafty fiddling at a breakneck pace. That’s not the essence of fashion. [ … ] what I am saying is that the system is not right. We have to see the work from another angle. The system is too stressful: too many collections, too much pressure. As in other fields, if you want to do a good creative job, it takes time.

– Alaïa

 

alaia

Alaïa PARIS
het parfum

De man heeft een eigen agenda. (Zijn ingewikkelde relatie met timing gaat dan ook way back.) Ding is dat hij de voorgeschreven marketing-regels niet volgt. In tijden waar it-bags een modehuis kunnen representeren, blijft zijn focus op kledij. Waar anderen al vroeg hun huisstijl naar buiten dragen met een parfum, komt hij pas nu met Alaïa Paris.
En er werd op gewacht. Er passeerden jaren tussen de eerste gefluisterde aankondiging en de effectieve release. Wat zou het worden?! Het is Beauté Prestige International (het huis achter de parfums van Narciso Rodriguez en Jean Paul Gaultier) die het parfum zou uitbrengen. De compositie is gebaseerd op herinneringen uit zijn kindertijd in Tunesië. “Koud water dat op zonovergoten kalk valt”. Ik dacht iris en heliotroop, neus Marie Salamagne dacht roze peper, freesia + pioenen en een basis van dierlijke geuren, muskus.

top: luchtnoten, roze peper
hart: freesia, pioen
basis: dierlijke noten, muskus

Ik ruik vooral leder. In mijn hoofd zie ik de lederen korsetten met lasercut motief zoals op het flacon. Mijn neus liegt viooltjes en initieel ruikt dit als iets dat uit een Tom Ford flacon zou kunnen komen. Zwoel, sexy, krachtig. Naargelang het parfum droogt, komen de bloemen naar boven. Witte bloemen in een zwoele zomerwind. Dan de muskus, de dierlijke noten.

Niets standaards, geen concessies, maar mooi uitgebelanceerd en elegant. Een parfum met persoonlijkheid, maar niets opzettelijk niche. Een parfum voor de sterke vrouw met zachte kantjes. Het draagt een warmte met zich mee, de suggestie van een rijke geschiedenis. Azzedine over het parfum:

 

“It does not reflect any particular era, but emotions from every era. It does not come from any country, because it has traveled through them all. It does not resonate with any one season, because it lives in all seasons. [ … ] My perfume accompanies time, it has the insolence of an eternal present.”

– Alaïa

17 augustus bij de parfumerie
€58 / 30ml

 

Save

3 Comments

 1. 7 jaar ago

  Je hebt je huiswerk grondig gedaan -goed stuk! Ik vind het een aangename geur, maar ben toch niet 100 % overtuigd.

 2. 7 jaar ago

  Prachtig beschreven! Wat een mooie speciale flacon ook, waauw.

 3. Sonja
  7 jaar ago

  leuk geschreven ! wil ik snel uitproberen :)