Menu & Search

Italiëreis jul-aug ’18

Onze zomervakantie: een roadtrip naar Toscane, via Zwitserland.

Onze zomervakantie: een roadtrip naar Toscane, via Zwitserland.


Dat zalige gevoel van in de auto stappen en gewoon wegrijden wanneer je er even helemaal tussenuit moet? Aanradertje. Mijn babe en ik zetten koers naar Toscane, via Zwitserland.

een andere soort van pitch

De eerste nacht zetten we onze tent op aan een Zwitsers bergmeer (Lugano), daarna een weekje aan het strand in Italië (Roccamare) en tenslotte twee dagen in Fiesole met een uitzicht over Firenze. Voor die eerste en laatste kampeersessie, hadden we telkens een pitch waar de auto naast de tent mocht staan. In Roccamare moest die op de parking blijven, dus dat had meer voeten in de aarde. Tip: een goede voorbereiding en organisatie is alles. Onze spullen zaten netjes in dozen, die je makkelijk van de auto naar de tent draagt en weer terug. Onze tent is overigens een groter model mét porch waarin je rechtop kan staan.

Voor de laatste nacht boekte Steven een hotel in Zwitserland (Zeehotel Kastanienbaum in Horw, vlakbij Luzern), ook aan een meer. Na tien dagen kamperen – lees: de tent opzetten en afbreken bij een kleine 40°C van deze episch warme zomer – was dat ZO. VERDOMD. LEKKER! De badkamersessie die avond – in een ensuite in plaats van een claustrofobisch, donker douchekot – is met geen andere woorden te beschrijven dat goddelijk. Gewoon goddelijk. (Bon, de hamman lijn van Rituals met eucalyptus en rozemarijn, voorzien door het hotel, heeft daar wel een prominente hand in gehad.)

rays of light & irritaties

Deze vakantie was niet bepaald rozengeur en maneschijn, o.a. met dank aan een groteske allergische reactie op een cluster van tot op heden ongedefinieerde insectenbeten en de dagen van doktersbezoeken die daar op volgden, toch zweef ik nog op de herinneringen van de prachtige uitzichten, de vele uren weglezen in de hangmat, olfactorische (dan wel culinaire) treats en de verslavende nerdy cool van mijn babe waarin ik me tien dagen lang non-stop heb kunnen wentelen.

Roccamare // Vierwaldstättersee vanuit Horw // Roccamare // Siena

[hygge_icon icon=”moon”]

Het was 20 jaar geleden sinds ik in Toscane was; getting old. Toen we Siena binnenreden, draaide de locale radiozender – “Radio Monte Carlo, musica di gran classe” – een plaatje van het Ray Of Light album van Madonna, dat ik als prille tiener mee had in m’n discman. Dat zette ik, zoals het een goede bakvis betaamt, op repeat. Afgewisseld met de debuutplaat van Novastar toen – the memories …

Siena zelf bleek (tijdelijk?) overgenomen door Nederlanders. Dat is letterlijk de enige taal die we hebben gehoord in die stad, totale mindfuck. Het was die dag ook ruim 39°C dus we bailed na een snelle hugo en een gedeelde spaghetti carbonara op de Piazza del campo.

Wij zijn waarschijnlijk gewoon meer Firenze soort van mensen. Dat vond ik twintig jaar geleden al het absolute hoogtepunt, ook nu was ik helemaal in mijn nopjes in de Toscaanse hoofdstad. (Have we met? Doe mij maar een grote stad. *delete dubbelzinnige opmerking over Stevens lengte, lalala…*) De antieke kunst en architectuur, de musea, de winkels en de vibe, niet verkeerd, niet verkeerd! Omdat we elkaar hadden beloofd er een rustvakantie van te maken, hebben we niet aan must-see-lijstjes gedaan en enkel bezocht wat ons persoonlijk aansprak. Inclusief de Q gaan lezen over een Strawberry & Basil Lemonade in het Hard Rock Café; hier in Antwerpen is het gaan lezen van de kranten in de koffiebars één van mijn favoriete bezigheden maar ik spreek geen Italiaans en de NY Times hadden ze niet overal.

Ergens wilde ik ook wel op jacht naar parfumerieën, maar besliste dat ik op rustvakantie was dus geen beauty. (Uiteindelijk ben ik wel een Kiko binnengesukkeld in Fallonica. De damage was eh … zeer real. Ik denk dat ik nog wel een shoplogje online gooi. // EDIT: Die staat online.)

pizza & maansverduistering op het strand // Firenze // Siena
Duomo di Santa Maria Assunta, Siena // Firenze // zicht op Firenze // Cattedrale di Santa Maria del Fiore, Firenze // Steven en The Florence Experiment

[hygge_icon icon=”cloud”]

camping, no glamping

Maar ik zeg het: lekker chill in de hangmat liggen lezen in de schaduw van de rand van een bescheiden bosje, dat was voor mij de hoofdattractie. Dat en alles wat we hebben gezien aan de andere kant van het autoraam. Het is zoveel eenvoudiger om op het vliegtuig te stappen en je netjes te laten vervoeren naar je luxueus hotel/resort. Geen 11+ uren opgevouwen in de auto zitten, ontbijten, lunchen én dineren op tankstation foodz en klooien met een tent, makeshift ‘keuken’ – we hebben er een punt van gemaakt om zelf geen gas of elektriciteit te gebruiken, dus caprese salads for days, yum yum yum – noch watersandalen en microvezel handdoek inpakken met het oog op (koude) douchesessies.

Ik had even nood aan echtheid. Grit. Even de glans er af, voeten op de vuile grond, een week tussen de Italiaanse caravans – Steven zei tijdens één van onze avondwandelingen over de camping dat het hem deed denken aan een rondtrekkend dorp van een circus; mij deed het vooral denken aan de Spaanse zomerhoofdstukken van mijn kindertijd; beide een soort van magisch – en midden in de natuur.

De bergen, de zee, de meren, de planten en de sterren, de maansverduistering, de zonsop- en ondergangen, zelfs de insecten, ze hebben een plaats in onze mooie herinneringen an deze reis.

een witte Lotus Elise // Zwitserland (x 4) // de Tyrreense zee

2 Comments

 1. 5 maanden ago

  Jongejonge, wat een super schrijven.. ‘k kwam op deze site simpelweg
  langs om een kijkje te nemen, enne m’n dag is weer een stuk toffer
  nu :). Gisteren had ik deze soort van ideeen, Maar
  goed, jouw schrijven overtuigt mij nu meer erover, Natuurlijk een paar dingetjes waar ik mogelijk
  input op zou kunnen hebben. Echter dat is minder
  interessant, laat ik terzijde.. Ga echt zo door!

  Here is my website – Teeninga Palmen

 2. 4 jaar ago

  Waaauw!!! Die uitzichten, daar doe je het toch voor hé!! Zoveel zin in een kampeertripje naar daar volgend jaar, ik kom bij je langs voor wat tips ;)