Menu & Search

Getest: Kruidvat Skin Science – Derma Sensitive

Een maand lang gebruikte ik de dag- en nachtcrème van de Kruidvat Skin Science Derma Sensitive lijn. Vandaag: mijn review!


Wie mij volgt op Instagram, heeft bovenstaande tubes al zien passeren. De afgelopen maand heb ik ze namelijk getest op mijn eigen gezicht (met major geval van ‘wintervelleke’) en vandaag presenteer ik je eindelijk de review. Maak kennis met de nieuwe chou-chou van Kruidvat: hun Skin Science Derma Sensitive lijn.

1. Voorwoord
(Pride & Prejudice)

Dit is eigenlijk echt wel een blogpost voor in de #FailFiles, lieve lezer. Want er is wel degelijk sprake van enig falen. Een faux pas van Kruidvat? Het tegenovergestelde, zelfs. De fout ligt bij yours truly, die er bijna niet over had geblogd. Ze waren me nochtans opgevallen, de crèmes van de Kruidvat Skin Science Derma Sensitive lijn. Eerder al bij Vera (VeraCamilla.nl) en op de Antwerpse beauty days, georganiseerd door een aantal PR kantoren. Ik had de doosjes al vastgehad, de ingrediëntenlijst bekeken en een wenkbrauw opgehaald. “Oei?” schrok iemand van Kruidvat nog, waarop ik onbedoeld arrogant reageerde met een: “Oh! Nenee! Beter dan ik had verwacht!” Ja, that happened… Insert facepalm hier, danku.

Ik ga eerlijk zijn en meteen melden dat ik een heel andere formule had verwacht, gezien de prijs en van een huismerk zijnde. Langs de andere kant, het is natuurlijk wel een nieuwe lijn (lees: nieuwere formulering met aandacht voor recente ontwikkelingen) getiteld Skin Science (legt de lat meteen lekker hoog) van een go-to beautywinkel. Toch zat ik met een vooroordeel.

Voilà. Nu ik deze gênante fail gedeeld heb, kan de review beginnen. (Beautyblogger reporting for duty!) Omdat ik me kan voorstellen dat ik niet de enige ben met vooroordelen én het eerste wat ik doe wanneer ik een nieuw skincare product in handen krijg, effectief de ingrediëntenlijst checken is, bouw ik mijn review daar rond op. Here goes!

Blogger reporting for duty!

2. Review
(Sense & Sensibility Sensitivity)

2.a – Derma Sensitive

Deze lijn is ontworpen voor de gevoelige huid. Huid die snel reageert op veranderende omstandigheden zoals de koude, een sjaal die tegen kin en wangen aan zit,… Een huid die droog en/of schilferig aanvoelt, roodheden vertoont en brandt of jeukt.

Ik heb het niet over allergieën (hoewel: deze lijn is vrij van parfum en essentiële oliën) maar over de typische gevoelige huid veroorzaakt door een verstoorde huidwerking.

Je wilt dan natuurlijk een verzorging die jouw huid gaat beschermen. Wat je echter nodig hebt, is meer dan alleen dat. Het ideaal is een verzorging die jouw huid helpt om zichzelf te beschermen. En ja, dat kan al aan een Kruidvat prijsje.

2.b – Look & Feel

van de verpakking

De Kruidvat Skin Science Derma Sensitive lijn looks the part. De flacons ogen heel legit. Eenvoudig, clean wit met zwarte tekst en een beetje blauw. Helemaal niet onaantrekkelijk op mijn skincare plateau in de badkamer, zelfs. Hygiënisch ook, want de crèmes zitten in een pomptube (met dop zodat je ze recht kan zetten) en de olie druppel je met een pipet op je gezicht of in de handen.

Die hygiënische verpakking impliceert dat de formules van de dag- en nachtcrèmes niet bestand moeten zijn tegen lucht of vinger: minder preservatieven.

ingrediënten onder de loep:

Caprylhydroxamic Acid, aminozuur gewonnen uit kokosolie, wordt hier gebruikt als bewaarmiddel, als alternatief voor parabenen.

van de inhoud

Voor alledrie de producten geldt: a little goes a long way. Ik heb ondervonden dat als ik te veel (meer dan twee pompjes) crème aanbreng, ik het gevoel heb dat er iets op mijn huid blijft liggen, op een eerder onaangename manier. Dat gevoel heb ik helemaal niet wanneer ik maar één à twee pompjes aanbreng. (I know, I know, maar ik ben zo iemand die wat tijd nodig heeft om de juiste hoeveelheid product te vinden voor mijn huid, zeker qua nachtcrème heb ik de neiging om veel te veel te smeren omdat ik de – toch wel irrationeel te noemen – angst heb dat ik alles eraf veeg tijdens het slapen, haha.)

De crèmes hebben een lichte, lopende textuur en zijn eerder lightweight lotions. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen die gewend zijn aan een dikkere textuur initieel denken dat de crèmes niet genoeg voeding bieden. Geef de crèmes echter een kans om je van het tegendeel te overtuigen.

ingrediënten onder de loep:

Distarch Phosphate(dagcrème, nachtcrème), wat je ook vaak in voedsel vindt om alles mooi te binden, maar ook in bv. primers, helpt zowel de textuur van de formule an sich als het aangename gevoel van de crème op de huid: het heeft een zachte, suede-achtige feel.

Isohexadecane (dagcrème, nachtcrème) is een populaire iso-parafine, een man-made ingrediënt dat een product een ‘dry feel’ geeft. Het is te groot om de huid te penetreren dus gaat niet migreren.

Ethylhexyl Stearate (de olie) heeft een heel vloeibare , bijna waterachtige textuur maar vormt, hoe waterachtig deze olie er ook uitziet, een dunne waterafstotende laag op de huid. Gebruik de olie daarom NA de dag- of nachtcrème om het water niet te laten ontsnappen. Doet dus eigenlijk een beetje de functie van minerale olie in meer vintage formules, zonder de nadelen.

2.c – werking

Zoals ik hierboven al zei, is een gevoelige huid meestal het resultaat van een verstoorde huidwerking. Je wil instant relief, een verzachtende crème, maar wat je (ook) nodig hebt is vooral een verzorging die jouw huid terug op haar pootjes helpt.

van de dag- en nachtcrème

De dag- en nachtcrème die ik testte, zijn geen instant fix maar producten die op langere termijn werken: voorzie een viertal weken – de tijd die jouw huid nodig heeft om een volledige celhernieuwingscyclus te ondergaan – om het uiteindelijke resultaat te zien.

Een gezonde huid zou op nieuwe verzorging niet mogen reageren met nieuwe ontstekingen, jeuk of droge plekken. Wanneer jouw huid om te beginnen echter heel geïrriteerd is, gaat ze allicht op alles reageren met bovenstaande manifestaties. Het zou wel moeten beginnen beteren wanneer je blijft smeren. Let op: als jouw huid allergisch reageert op één van de ingrediënten, gaat dat natuurlijk nooit beteren en moet je stoppen met het smeren ervan!

ingrediënten onder de loep:

Capric Triglyceride (dagcrème, nachtcrème), een kokosolie-glycerine cocktail, heeft een dubbele werking: enerzijds gaat het inwerken op de huid en ze zachter maken, anderzijds vervoert het werkzame stoffen (vitamines e.d.) zodat die hun werk kunnen doen. Typisch aan dit ingrediënt is de leightweight feel en dat merk je wanneer je de dagcrème aanbrengt. (dagcrème, nachtcrème)

Glycerine (dagcrème, nachtcrème), komt voor in de natuur maar kan ook gecontroleerd worden gefabriceerd, is mogelijk het meest bekende ingrediënt in hydraterende producten. Het heeft ook een gunstige invloed op de celverouderingscyclus, wat belangrijk is voor gevoelige huid: jongere cellen worden naar de oppervlakte geroepen om daar ouder te worden tot het punt dat ze hun lipiden loslaten, wat de huidbarrière voedt. Kan qua textuur een beetje een plakkerig gevoel geven, maar dat wordt in deze formule gereduceerd door andere ingrediënten.

Betaine(dagcrème, nachtcrème) is bevorderlijk voor de hydratatie, maar heeft vooral als eigenschap dat het irritaties tegengaat. Belangrijk voor de gevoelige (a.k.a. snel geïrriteerde) huid.

Ectoin(dagcrème, nachtcrème) biedt UVA bescherming, gaat dus veroudering en beschadiging door de zon tegen.

van de olie

De Soothing Oil zou wel direct voor verlichting moeten zorgen. Mijn ervaring ermee is dubbel. Enerzijds voelt hij inderdaad fijn aan, zeker bij een geïrriteerde huid rond de neus die weken dat ik liep te snotteren, aan mijn wangen die keren dat ik thuis kwam in de gietende regen en ik ben ervan overtuigd dat het een good call was een beetje van deze olie onder mijn poeder aan te brengen als extra laag voor die avondwandeling door het koude Antwerpen.

Maar ik ben er ook redelijk zeker van dat ik de dag erna opstond met een paar kleine pukkeltjes die wel eens zouden kunnen te wijten zijn aan de olie.

ingrediënten onder de loep:

Isostearyl Isosterate, derde op de ingrediëntenlijst, heeft een 4 op de schaal van 0 (niet-comedogeen) tot 5 (hoogstwaarschijnlijk comedogeen). Die schaal geeft aan of een ingrediënt de neiging heeft om poriën te verstoppen/blokkeren (5) of niet (0). Er wordt algemeen aangenomen dat verstopte poriën leiden tot acné en/of bestaande acné erger maken.
Alles is afhankelijk van de formule (is de comedogene stof zo verdund en/of gecounterd), het gebruik (bv. reinig je jouw gezicht goed tussen de applicaties) en elke huid afzonderlijk (structuur, huidflora, immuunsysteem, etc). Toch… Ik heb deze olie niet vaak en lang genoeg getest om de pukkeltjes hieraan toe te schrijven, toch heb ik zo’n gevoel dat dit de schuldige was.

Geen van de oliën in de Soothing Oil formule heeft een geur: Echium Plantagineum Seed Oil, een paars bloemetje waarvan ik geen Nederlandse naam vind, rijk aan verzadigde vetzuren en phospholipiden die essentieel zijn voor de celwerking; Helianthus Annuus Seed Oil Unsaponifiables, kalmerende zonnebloemzaadolie, eveneens rijk aan vetzuren; Cardiospermum Halicacabum Flower/Leaf/vine Extract, extract van de blaasjeswingerd

Tocopherol: synthetische vitamine E

bronnen: foto Echium Plantagineum door Harry Rose, foto Cardiospermum Halicacabum rank door Sergio Niebla

2.d – suiker

Er zijn veel vormen van (natuurlijke, low-cal) suiker aanwezig in de formules van de dag- en nachtcrème. Dat is een heel fijne ontdekking, want hoewel het te mijden valt in voedsel, is het iets waar ik naar zoek in skincare. Enerzijds heeft het goede hydraterende eigenschappen, maar het is ook een bron van glycolzuur (AHA) wat exfolierend werkt en de celhernieuwing bevordert.

te herkennen op de ingrediëntenlijst als: Alpha-glucan OligosaccharideMaltodextrinePolymnia Sonchifolia Root Juice

Dat laatste, Yacon wortel sap, is rijk aan suikers. Het plantje, familie van de zonnebloem, is oorspronkelijk uit de Andes maar makkelijk thuis te groeien en de wortels zijn naar ’t schijnt superlekker om te eten. De smaak zou lijken op die van appel en meloen, de textuur op waterkastanje. Ik heb mogelijk een beetje te veel tijd gestoken in het opzoeken van info over deze plant en ben al aan het plannen hoe ik hem kan cultiveren als we ooit een tuin hebben. Lalala…

Het resultaat is een gezonder en jonger uitziende huid, minder velletjes en hoogstwaarschijnlijk (veel) minder jeuk. Plus: het houdt de probiotica blij. De wat?

2.e – probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën die jouw huid nodig heeft en die ook in deze crèmes zitten. We eten die microscopische bacteriën ook (tip: miso, kimchi en kumbucha – mmmm! – maar ook sommige commerciële yoghurt) omdat ook onze darmen probiotica nodig hebben. Hun taak is namelijk heel belangrijk: het aanpakken van slechte microben en schimmels. Bij een tekort aan probiotica moet jouw immuunsysteem zelf aan de slag met een verstoorde buik- én huidwerking.

Het gebruik van probiotica in voedsel en skincare is immens populair in het Oosten en is zeer welkom in het Westen, waar we bacteriën het liefst dood hebben, slechte én goede. Onze voeding koken we graag, we pasteuriseren, ontsmetten en zijn nogal triggerhappy op het gebied van antibiotica. Ook met body- en skincare *kuch*zeep*kuch* hebben we vaak de neiging om acné aan te pakken met agressieve behandelingen die nog meer schade berokkenen aan de huidbarrière, met als resultaat een ontregeld immuunsysteem dat in permanente staat van oorlog is tegen slechte bacteriën. Met andere woorden: een nerveuze, overgeïrriteerde huid en vaak ook veel ontstekingen (acné) die we dan weer gaan ‘aanpakken’ en zo is de vicieuze cirkel rond.

Goede skincare maakt dat onderscheid tussen goede en slechte bacteriën wél en is mild genoeg om jouw huid niet te strippen van de nodige goede bacteriën. Het is nog beter als het goede bacteriën (probiotica) inschakelt om jouw huid te helpen zichzelf te beschermen.
Het is niets nieuw: in Oost-Europa en Rusland wordt kefir al eeuwen gebruikt om te drinken, maar ook om aan te brengen op het gezicht. Ook honing, populaire huis-thuin-en-keuken remedie tegen verkoudheden en in DIY skincare, bevat o.a. probiotica die in en op ons lichaam gaat fungeren als een natuurlijk antibioticum.

te herkennen op de ingrediëntenlijst als Lactobacillus

3. Conclusie
(Persuasion)

De ingrediëntenlijsten van deze dag- en nachtcrème zien er heel mooi uit, zeker voor de prijs die je voor de producten betaalt.

De verpakkingen ogen mooi en zijn daarnaast handig en hygiënisch.

Qua werking is het vooral belangrijk dat je weet waarom jouw huid gevoelig is: de dag- en nachtcrème zijn ideaal voor wiens huid een winterslaapje houdt, het is een enthousiast cheerleading team dat de celvernieuwing van jouw huid een flinke boost zal geven. Heeft jouw huid een kleine peptalk nodig om door een dag van koude en centrale verwarming te geraken? Ook dan doen de Derma Sensitive crèmes het nodige om boze rode wangen en een velletjesneus binnen de perken te houden.

Ik ben benieuwd naar het serum en zet hem op de shopping list voor m’n volgende Kruidvat bezoek. Stiekem hoop ik dat het voor mij een goed alternatief is voor de olie.  Want zo’n instant fix is echt wel fijn.

Ondertussen ben ik vooral blij om de dag- en nachtcrèmes te hebben ontdekt. Budget finds, quoi!

Blij velleke, blije blogger!

bij Kruidvat
Kruidvat Skin Science Derma Skin Recovering Day Cream – €5,49
Kruidvat Skin Science Rebalancing Night Cream – €5,49
Kruidvat Skin Science Soothing Oil – €5,49

foto’s: Lisha, behalve foto Echium Plantagineum (door Harry Rose) en foto Cardiospermum Halicacabum rank (door Sergio Niebla)
tekst: Lisha
subtitels: Jane Austen

0 Comments