Menu & Search

4 girl gang parfums

Een selectie van vier atypische meisjesparfums met power. Mierzoet met een edge.


Gabrielle Chanel zei ooit: “A woman who wears no perfume has no future.” De tijd dat je een nette geur aanbracht gewoon omdat het erbij hoorde, ligt echter wel achter ons. Parfum is een keuze. Een statement. Het is een stille boodschap: “Dit ben ik vandaag.” Een parfum kan zo heerlijk empowering zijn. Een sterke sillage heeft mij al vaak geholpen in een verlegen, niet bijster verbale of gewoonweg socially awkward bui. Het spreekt voor mij. “Ik ben hier,” zegt het in mijn plaats, “en ik ben niet bang.” Om op te vallen, om een indruk te maken, om mijn persoonlijke keuze en voorkeur kenbaar te maken, om gewoon schaamteloos mezelf te zijn.

Er zijn dagen dat ik voor een heldere lelietjes-van-dalen geur kies of een rokerige patchouli-based compositie, maar soms (ok, best vaak) ben ik in een lekker tegendraadse doch girly mood. Dan zijn dit de parfums waar ik al eens naar pak. Een selectie van vier atypische meisjesparfums met power. Mierzoet met een edge.

[korra_icon icon=”diamond”]

Dior Poison Girl edt

top – sinaasappel & citroen
hart – rozen, neroli, oranjebloesem
basis – vanille, tonka, karamel, heliotroop

Deze oh-zo-girly flanker van Dior’s iconische gourmand Poison is niet voor iedereen, je bent of een hater, of helemaal tot over je oren. De heel aanwezige citrus clasht met de weelderige bloemen en de snoeperige basis op de meest harmonieuze manier – een magic trick van de hand van François Demachy. Zo zoet dat het me bijna rillingen geeft, maar ook zo lekker. “Een geur waarvan ik het niet zo heel erg vind dat elke vriendin waar ik die avond iets mee ga drinken dezelfde draagt. De band of girls vibe die Poison Girl edt teweeg brengt (“Oh, die is zo lekker, ik draag hem ook!”, “Super parfum, ik herkende hem meteen bij jou, ik heb hem ook aan!”) heeft iets heel 2017.” blogde ik in maart. Na z’n release was hij echt overal. Ik denk dat de flacons ondertussen collectief de bodem hebben bereikt, want het is even geleden dat ik hem rook. Jammer. Bij deze dan ook even een oproep om dit parfum meer liefde te geven. Uw friendly neighbourhood parfum addict dankt u.

Maison Martin Margiela Replica Funfair Evening edt

top – petitgrain, neroli, peer, appel, anijs
hart – tuberoos, rozen, oranjebloesem
basis – vanille, ambroxan, witte muskus

Veel subtieler, maar niet minder zoet, deze semi-etherische gourmand met een glansrol voor anijs. Een parfum gebaseerd op de geur van een warm zomerbriesje dat door de suikerspinnen van het snoepkraam waait op een Amerikaanse kermis in de nineties, vlak voor de avond valt. Suikerzoet, nostalgisch, halfduister en heel verslavend. De parfums van Maison Martin Margiela zijn ook meer niche, wat de kans minder groot maakt dat je dezelfde geur draagt als de persoon naast jou.

Zadig & Voltaire Just Rock! edp

noten – jasmijn, tuberoos, patchouli, vanille, hout

De snoepjesgeur van deze nieuwe Zadig & Voltaire release is gehuld in een lederen jasje. De mooie balans van warm en cool maakt van deze atypische bloemengeur met de heerlijke Zadig & Voltaire vibe een go-to keuze. Voor de Parisien(ne) op een indie rock concertje in een rokerige bar, een glas rode wijn dat ondertussen een rode halve maan stempelt op het filosofieboek dat daarstraks aan het tafeltje afgesproken werd met nieuw gemaakte vrienden. Lekker.

Elie Saab Girl of Now edp

top: mandarijn, peer, pistache
hart: oranjebloesem, magnolia, amandel
basis: patchouli, cashmere, amandel, tonka

Elie Saab neemt ons voor de eerste gourmand van het huis mee naar zijn hometown Beirut. Laat je niet bedotten door het ogenschijnlijk lievige, frisse flacon, deze met zoete amandelolie overgoten geur means business: Girl of Now is zwoel, prominent en zal je de hele dag voorzien van een sillage van dit warme, Oosterse parfum. Enige spaarzaamheid bij het aanbrengen is aangewezen.

“In a few hours, the Saab world had moved on: from the romantic past to a vision of empowered women of the present.”Suzy Menkes

De parfumeurs achter deze compositie, Dominique Ropion en Sophie Labbe, vertrokken van de olfactorische signature van het huis: patchouli en oranjebloesem. Beirut, hometown van de Libanese Elie Saab, vormde een belangrijke inspiratiebron. Wie zijn andere parfums kent, zal al begrepen hebben dat Girl of Now een soortement van stijlbreuk is. Een accident de parcours in het proces van die gourmand op de markt te brengen? Not quite. Ik verwijs naar een artikel van Suzy Menkes voor Vogue.com (‘Elie Saab: Warrior Queens‘, 6 juli 2017), naar aanleiding van zijn couturecollectie voor najaar 2017: “the designer’s imaginary ‘Tale of Fallen Kings’ […] and the ultimate rise of the warrior queens. In fashion terms, these were the women who had not only rejected daywear, but also cocktail clothes, short skirts and the seductive looks of Saab’s earlier work. They made the collection look like Game of Thrones, taking the designer in a new direction. […] Let’s call the noble shapes and regal decoration a recognition that women everywhere are battle ready. “Where did this warrior concept come from?” I asked Elie Saab later, at the launch of his new fragrance Girl of Now. He gave me a shrug. In a few hours, the Saab world had moved on: from the romantic past to a vision of empowered women of the present.

[korra_icon icon=”moon”]

*edp = eau de parfum
edt = eau de toilette

6 Comments

 1. Girl of Now is zo’n lekkere geur. Die staat hoog op mijn verlanglijstje.

 2. Nele
  5 jaar ago

  Mijn favoriet parfum van het moment is ‘Good Girl Gone Bad’ van By Kilian. Een zoete geur met een sensuele, verleidelijke diepte.

  • 5 jaar ago

   Een keer proberen bij Skins. Bedankt voor de tip!

 3. 5 jaar ago

  Zalig hoe jij gedetailleerd over parfum kan schrijven. Weet jij toevallig of de Z&V nog beschikbaar is in de winkels? Ik ben zo hard fan van hun ‘gewone’ geur.

  • 5 jaar ago

   Heb even snel gekeken en hij staat in ieder geval te koop op de webshop van Planet Parfum. :) & Oh, dank! <3