Menu & Search
Beauty Notes: cancel culture, een case study (deel II: follow-up en feels)

Beauty Notes: cancel culture, een case study (deel II: follow-up en feels)

Follow-up van het Tati vs. James drama is ... meer drama, basically.


We zijn een maand later. Ik heb een zalige, deugddoende break genomen van het internet en de morning after helemaal niet gevolgd want uiteindelijk nie mój cyrk. Toch een korte follow-up voor de volledigheid closure. Of dat is de intentie.

1 – James, Tati & Jeffree

Mijn eerste blogpost dateert van 13 mei, een dag nadat Jeffree Star zijn (ondertussen verwijderde) tweet de wereld instuurde waarin hij o.a. zei dat James een “danger to society” zou zijn. De abonnees van James klikken massaal op ‘unsubscribe’, Tati wint er miljoenen subscribers bij.

Op 18 mei zet James Charles een tweede video online getiteld No More Lies, waarin hij zijn kant van het verhaal vertelt en een aantal ‘receipts’ op tafel legt. Op Twitter, Reddit, Instagram en YouTube zie ik een massa mensen 180° keren: James zou helemaal niet de slechterik zijn en nu is het Tati die moet worden ontvolgd.

Op 19 mei ventileert Jeffree Star nog één en ander op z’n Snapchat en insinueert hij (o.a. voicemail)berichten boven te zullen halen, maar de dag nadien vertelt hij zijn kijkers in een YouTube video (Never Doing This Again.) dat hij één en ander helemaal niet had moeten tweeten en dat hij een punt zet achter het drama.

“I was fueled by sadness and anger, and I am so sorry. […] I am not going to fuel this fire bigger because behind the scenes this isn’t funny. This is our real lives, […] I will not be exposing anything more. This has to stop.”

Jeffree Star in Never Doing This Again.

Jeffree zou in die dagen enorm veel dubieuze tweets uit het verleden hebben verwijderd. Tati heeft haar initiële video (Bye Sister) met de beschuldigingen offline gehaald. Ik kan dit moeilijk anders interpreteren dan het verwijderen van bezwarend materiaal dat gebruikt kan worden in een rechtzaak die ongetwijfeld is opgestart, maar dat kan ik natuurlijk niet verifiëren.

Dit drama was voor veel casual kijkers het exit-bordje van de beautube community en ik betwijfel ten zeerste of ze ondertussen al vrolijk terug door hun timelines aan het scrollen zijn. (Laat het mij gerust weten, ik ben heel benieuwd.) Dat bewijst voor mij wel dat niet iedereen verlekkerd zit op wat drama in een honger naar entertainment, dus da’s al iets hoopvols.

“This week was awful for all of us, and I ask that the community focuses on positivity moving forward.”

James Charles in een tweet, 20 mei

2 – and then some

Uiteindelijk deftig afgewikkeld, veel geleerd, chin up en vrolijk de toekomst in? Bwah. Ondertussen is lang nog niet alles peis en vree in beautyland. Little did I know dat ik in deel I al verwees naar het nieuwe drama, het moest toen alleen nog gebeuren.

Jaclyn Hill heeft haar eigen lipsticks op de markt gebracht. De ene na de andere foto verschijnt om aan te geven dat er (letterlijk) haar op groeit en bolletjes in zitten (wilde speculaties over wat dit zou zijn en wat dit veroorzaakt). Bekijk bv. de reviews van RawBeautyKristi en Nyma Tang. Tati zou ook een review online zetten, maar besloot dat uiteindelijk niet te doen omdat ze bang zou zijn geweest dat iedereen zou denken dat ze Jaclyn gewoon zou willen beschadigen. “I am just overthinking everything. […] Honestly, my heart goes out to Jaclyn” aldus Tati in haar stories.

Kylie Skin krijgt het heel zwaar te verduren, o.a. in de review van Jeffree & Shane Dawson. In diezelfde YouTube reviewbingesessie, hoor ik Caroline Hirons over “the war on women!” beginnen. Ik heb mijn browser gesloten – onder de soundtrack van een luide “sorry maar nee! noooope!” – en ben een boek gaan lezen in bed.

“Tati: I was in a dark place
James: I was in a dark place
Jeffree: I was in a dark place

Y’all make Millions go buy a lamp”

reactie van een kijker op Never Doing This Again.

0 Comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.