Menu & Search

A bloggers’ life: wat is luxe, anyway?

Een persoonlijk artikel over luxe, over mezelf en vooral ook een beetje over jou.


de luxe, zelfst. naamw. (m): wat prettig is, maar niet nodig; voorbeeld: zich de luxe veroorloven van een espressoapparaat; synoniem: weelde

luxegoederen, ook secundaire goederen genoemd, zijn goederen die niet direct in de eerste levensbehoefte van de consument voorzien

[korra_icon icon=”diamond”]

luxe is persoonlijk

de feedback

Begin dit jaar liep er een enquête (via TypeForm) waarin ik jullie om feedback vroeg. Eén van de opmerkingen die ik kreeg, was dat ik wel wat eens vaker over budget producten zou moeten schrijven in plaats van over “al die” luxe producten. Rekening houdende met bovenstaande definities, zijn veel ‘budget producten’ an sich al behoorlijke luxe als je bekijkt wat echt levensnoodzakelijk is. :) Maar ik begrijp absoluut wat er bedoeld wordt met die feedback en ik ben er dankbaar voor.

Het ding is dat ik op mijn blog vertel over dingen waar ik te enthousiast over ben om het niet met jullie te delen. Veel van die dingen – maar niet allemaal – zijn redelijk high-end. Net zoals ik het talent heb om (blind) het duurste op de menukaart uit te kiezen, het duurste stuk in de winkel mij naar zich toe zuigt en ik graag een maand op beschuit met confituur leef om me een lederen handtas – meestal roze, want hey #tic – aan te schaffen.

Of iets al dan niet een luxe is, is heel subjectief. Onnozel voorbeeld, misschien, maar voor mij is het bijvoorbeeld een heel luxueus gevoel om krullen te hebben, omdat mijn haar van nature steil is en geen krul houdt. Voor iemand die geboren is met krullen – ik ben jaloers op jou! – is het een luxueus gevoel om steil haar te hebben. Is luxe dan kunnen genieten van iets dat je normaal niet hebt? Niet noodzakelijk.

Caroline De Maigret Sabrinecat Tessholliday Bryanboy

bron: instagram
@carolinedemaigret, @sabrinecat, @tessholliday, @bryanboy

easy access

Als de bepaling of iets je wel of geen gevoel van luxe geeft daar van zou afhangen, zou het gevoel en in het verlengde daarvan het gehele concept van luxe op een gegeven moment uitdoven. Na al die jaren geeft een Chanel lipstick mij nog steeds een gevoel van luxe, ook al zijn ondertussen mijn meeste lipsticks van Chanel. Een mooie maar zeer goedkope B&B in Namen onlangs, gaf mij een gevoel van luxe en toen ik een tiener / jonge twenty-something was, namen mijn ouders mij mee op vakantie naar vijfsterrenresorts dus ik ben wel wat gewoon. Om nog maar te zwijgen over de treats die je als blogger vaak te beurt vallen. Easy access tot luxe doet weinig tot niets af aan het gevoel van luxe.

Dan heb ik het niet over het door marketing geforceerde / enabled gevoel van luxe: door de prijs heel hoog te maken wordt een product automatisch exclusiever omdat minder mensen het zich kunnen veroorloven en het daardoor gegeerder wordt, plus laat ons de kick van statussymbolen niet vergeten. Nee, ik heb het over het heel persoonlijke gevoel van luxe. Verse lakens; in slaap vallen in de armen van jouw geliefde; nieuwe schoenen, maakt niet uit hoe duur; een warm bad; een wandeling door Japanse tuinen (check ook onze #moshimoshiBelgium hashtag); een slok lekkere wijn; in slaap vallen onder de sterrenhemel door jouw Velux; een heerlijke (al dan niet budget) body lotion smeren wanneer je huid droog is; …

luxe moderne urban slaapkamer met skylights

bron: Homedesigning

luxe & Joliette

Luxe, voor mij, is een ondefinieerbaar gevoel. Het wordt getriggerd door soms voorspelbare, soms heel onverwachte dingen. Ik blijf schrijven over wat bij mij dat gevoel uitlokt. Of het nu een product is waar je voor moet sparen (bv. deze Sisleÿa crème), dan wel een supermarktkoopje (bv. deze Maybelline New York favoriet). Ja, ik krijg evenveel (waarschijnlijk meer) budget samples dan luxe samples, maar over het algemeen vind ik de luxe spullen fijner. Ja, ik schrijf eigenlijk enkel positieve reviews, niet omdat ik geen negatieve blogpost durf schrijven maar omdat ik het constructiever vind om mijn crushes en ontdekkingen met jullie te delen en het leven te kort mijn hosting simpelweg te duur is voor negatieve rommel.

De samples die mij bereiken, worden allemaal getest, met uitzondering van wat niet mijn kleur is of gewoon niet voor mijn huid/haar is (aangezien ik er dan simpelweg geen mening over kan vormen). Waarom? Omdat ik helemaal niet weet wat jouw budget is. Sure, ik kan daar achter komen door mijn Google Analytics te raadplegen. Vervolgens zou ik een actieplan kunnen opstellen om aan de hand van die doelgroep de populariteit van Joliette te vergroten, la-dee-da … daar heb ik geen zin in.

Mijn doelpubliek ben jij, lieve lezer. Jij bent voor mij geen demografisch gemiddelde. Wanneer ik blog, praat ik graag van persoon tot persoon en laat ik me leiden door gevoel in plaats van door cijfers. Dat is inclusief de cijfertjes die je bij de verkoopinfo te zien krijgt. Dat is up to you. Niemand anders dan jij zelf kan bepalen hoeveel geld jij zal uitgeven aan beauty. Niemand anders dan jij zelf kan bepalen hoe relevant bepaalde content is voor jou. I do me en you do you. Als we elkaar regelmatig tegenkomen op Joliette, dan vind ik dat al heel leuk en hoop ik dat jij er wat aan hebt. :) Voor mij is Joliette allicht mijn grootste luxe: een plaats waar ik mijn cosmetica obsessie kan kanaliseren, mijn reden om me te amuseren met productfoto’s en een doorlopend project dat mij helpt mijn geschrijf bij te schaven. De mensen die ik leerde kennen door mijn blog zijn de parels en diamanten op deze bloggers’ broche die ik nu al 8 jaar en 3 maanden fier op mijn sweater pin. Jullie (parels, diamanten en jij, mijn allerliefste lezer) liggen mij zo nauw aan het hart. BON, tijd om af te sluiten met iets zwaar zelfrelativerends voor ik mijn toetsenbord onder jank…

[korra_icon icon=”diamond”]

Net zoals ik het talent heb om (blind) het duurste op de menukaart uit te kiezen, het duurste stuk in de winkel mij naar zich toe zuigt“, then again: aanschouw hieronder mijn provisoir bureau de eerste maand dat ik alleen ging wonen. Ja, ik typte een maand lang met mijn knieën in mijn nek. HEEL LUXE!

8 Comments

 1. Nathalie
  5 jaar ago

  Aaargh *herkenning* ook hierzo. De spullen die mij in één oogopslag verliefd doen worden zijn zonder uitzondering de duurste in de winkel…
  En dan herken ik ook het zalige gevoel dat ik krijg als ik een budgetvriendelijke schat in de kringloopwinkel vind, ah, *kijkt verliefd naar het art deco-setje van suikerpot en melkkan dat op de kast staat* ( toegegeven, het was in verhouding daar ook wel één van de duurdere dingen binnen maar bon :-)

  • 5 jaar ago

   Hahaha, Nathalie! Maar oh, wel zalig dat je dat ook hebt bij tweedehandsvondsten! Op z’n beurt dan weer herkenbaar voor mij! :) Het gevoel van luxe dat je krijgt wanneer je jouw quasi uniek stuk een mooie plaats geeft in je huis. <3!

 2. seren
  5 jaar ago

  Ik kan me nog een artikel herinneren waar je jezelf had voorgenomen om alleen budget producten te gebruiken. Volgens mij ging dat je ook niet makkelijk af.

  • 5 jaar ago

   Haha, juist: Project Budget in 2011 waar ik een maand lang enkel budget spullen mocht gebruiken. Begon goed, maar na een maand baalde ik zo hard. Zou anders geweest zijn als mijn luxe snoepjes niet in plain sight op mijn make-up tafel hadden gelegen, natuurlijk. En ik ben er ook van overtuigd dat het nu veel makkelijker zou zijn, met de superfijne budget spullen die ze tegenwoordig hebben.

   Misschien … moet ik nog eens een Project Budget doen?

 3. 5 jaar ago

  Ik snap dat veel mensen wat meer budget producten willen zien, maar ik zou vooral afwisselen. Het blijft belangrijk dat de producten die op je blog komen, producten zijn waar jij 100% achter staat. Misschien dat je iets leuks tegenkomt als je op zoek gaat naar budget producten, misschien niet. In ieder geval vind ik dit een interessant artikel. Veel bloggers gebruiken high-end producten zonder daar veel rond te vermelden. Fijn dat jij dit wel doet!
  Liefs,
  Yara

 4. 5 jaar ago

  Natuurlijke aantrekking om het duurste eruit te kiezen: dat heb ik ook . Every freaking time! Gisteren nog online op zoek naar overknee laarzen via Google afbeeldingen. Vind ik eindelijk het perfecte paar, klik ik door naar de website en zie de prijs: 1097€ .

  In ieder geval: do you boo!
  Ik was 1 van die personen die vroeg om meer budget, but I was wrong. Ik snap je verhaal nu volledig en Joliette zou joliette niet zijn als je er ‘gedwongen’ iets aan moet veranderen.

  Niet dat je bevestiging nodig hebt, maar je bent goed bezig manneke ❤️.

  • 5 jaar ago

   Hahaha, WOW, dat is pas talent voor luxe, Sara! :D

   Aw, thx voor de lieve support. <333 Betekent veel voor me, komende van jou. Jij leest mij al zo lang! <3