Menu & Search

4 oplossingen voor valentijnstress

Toe te passen op jezelf dan wel de partypooper in uw omgeving die een donkere schaduw dreigt te gooien op deze hoogdag van de liefde. Let's turn that frown upside-down!


De eindejaarsperiode is al lang vergeten, want mijn op-één-na favoriete feestdag nadert met rasse schreden: Valentijn! Yayayay! De bloemen, de hartjes overal, rood en roze errthing, chemie in de lucht en berichtjes naar/van jouw grote liefdes … what’s not to love?! Niet iedereen kijkt echter even enthousiast uit naar 14 februari. Welk probleem daar ook aan de basis ligt, met deze presenteer ik u mijn eerste hulp bij valentijnstress! Toe te passen op jezelf dan wel de partypooper in uw omgeving die een donkere schaduw dreigt te gooien op deze hoogdag van de liefde.  Let’s turn that frown upside-down!

1.

Het probleem

Ik ben kritisch opgevoed en vind valentijn maar commerciële gezever.

De oplossing

Educate yourself, darling. Onder de dikke suikerlaag van plakkerige, platte commercie ligt een rijke geschiedenis met interessante cultureel-sociologische aspecten. Denk gekerstende vruchtbaarheidsfeesten van voor de Kerk haar intrede deed in deze contreien, dronken Romeinse goden en een katholieke martelaar – Sint Valentijn himself – die de wet aan z’n laars lapte door jonge soldaten alsnog in de echt te verbinden (de keizer vond zijn soldaten namelijk nuttiger wanneer ze nog niet gehuwd waren en ‘niets te verliezen’ hadden).

I said yes

En hey, laat ons even eerlijk zijn: zelfs al lag er compleet niets aan de basis van deze feestdag – quod nonwat is er mis met de economie een beetje te steunen? Kom tegemoet aan die koppige wroeging door Belgisch te kopen en/of lokaal, bij een kleine zelfstandige. Drink onderweg iets bij d400ie ene koffiebar die je al eeuwen wilt uittesten en wie weet ontdek je een adresje waar je jouw geliefde mee naartoe kan nemen voor een romantische petit déjeuner. Want ja, élke dag is valentijn, jij charmante criticus jij!


2.

Het probleem

Ik heb niemand om graag te zien. / Niemand ziet mij graag.

De oplossing

Start met jezelf! <3 Nog moeilijker dan de minpuntjes van iemand anders accepteren, is de acceptatie van jouw eigen flaws. Spoiler: meestal ben jij de enige die je eraan stoort. Sterker nog, imperfecties maken iemand juist interessant en heel vaak zelfs uitermate charmant. Wanneer jij leert om jezelf graag te zien – you know, op een niet-narcistische, problematische manier en al – is de kans veel groter dat je een leuke-mensen-magneet wordt.

Wanneer ik het moeilijk heb met mezelf, mezelf niet zo lekker in m’n vel voel, helpt het om bovenstaande te herinneren, en te blijven herhalen dat niemand perfect is. Door mijn lichaam een beetje extra liefde te schenken in de vorm van een lekker badje, een goede scrubbeurt of een dikke laag moisturizer, wordt de emotionele afstand ermee iets kleiner en leer ik het beter te accepteren. Het helpt niet om een ‘probleemzone’ te negeren of te verdoezelen, maar ze te confronteren. Wat is het echte probleem? Ben je unloveable omdat je een sinaasappelhuid hebt of omdat je het te druk hebt met daarover te stressen zodat je geen aandacht hebt voor de mensen rondom je en je laat remmen in het genieten van activiteiten (zoals zonnebaden, die date en seks)?

P.S. Hoe lief ze ook bedoeld is, die afbeelding hierboven is complete onzin. Want liefde is cellulitis (of welk ander mogelijk ‘probleem’ dan ook) niet in de weg laten staan van (zelf)respect, (-)waarde en (-)liefde. :) Meer lezen? Sabine Peeters schreef Lief Voor Mijn Lijf (Lannoo, 2016) vol met inspiratie, feiten en tips!


3.

Het probleem

De tijd vliegt wanneer je je amuseert (of teveel werkt hebt, lalala…) dus ik ben KEIHARD vergeten op tijd een valentijnscadeautje te scoren voor mijn lief. Send help!

De oplossing

Tja, dat wordt een duur compensatiecadeau, eh! Diamanten, een Hermès carré (for real, ik ben verliefd op deze) of – ik zeg maar iets – een cruise door de Bahama’s… Ok nee. Je kan nog snel on-line een bloemetje bestellen (of toch gaan voor die 30 rode rozen?), een bos ballonnen en/of een cadeautje personaliseren en laten leveren op zijn/haar kantoor de veertiende. Op de website van Greetz (er bestaat ook een .nl) vind je alvast alle opties, maar ik stel voor dat we deze roze smiley uitroepen tot go-to cadeautje voor grote en kleine liefdes, ouders en zussen en collega’s en de buschauffeur for all I care want hoe leuk is die ballon?! Good vibes for days WEEKS!

4.

Het probleem

Ik ben ook fan van valentijn en wil het vieren, maar ik heb geen lief, wil er geen en ga liever dood dan op valentijnsdate te gaan, gewoon om het überhaupt te kunnen vieren.

De oplossing

Ok, ok, ik zie het, het is ingewikkeld en ik ga zelfs niet proberen die situatie te ontknopen. Weet gewoon dat ik al zolang ik mij kan herinneren in eerste instantie hartjes en valentijnswensen stuur naar vrienden en familie. Omdat ik die graag zie. Natuurlijk is er vaak dat ene speciale valentijntje waarmee je net iets meer hoopt te delen, maar die dat heb je toch niet nodig om de dag van de liefde te vieren? Liefde is zoveel breder dan dat! Al koop je jezelf gewoon een cadeautje, toch?

(Bon, ik denk dat ik mezelf echt een cadeautje ga kopen voor valentijn. Misschien twee. Ik heb mijn oog laten vallen op die twee Esprit truien hierboven en ik kan niet kiezen, argh! De rode ‘Love’ trui of die met ‘Just Kiss’ print? Of de zwarte lingerie met hartjes, kwestie van toch ook soortement van iets voor Steven te doen. Soortement van.)

wat is er leuker dan cadeautjes geven – aan uw lief, uzelf of de mensen die u graag ziet – op de dag van de liefde.

Valentijntjes
(blogpost van 10 februari 2016)

1 Comment

  1. 1 week ago

    I’m curious to find out what blog system you have
    been using? I’m having some minor security issues with my latest
    website and I’d like to find something more safeguarded.

    Do you have any solutions?